Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

«Αποθήκη» μεταναστών και προσφύγων θέλουν την Ελλάδα Μέρκελ-Ολάντ.



Την περασμένη Κυριακή ελληνική εφημερίδα (Δημοκρατία) αποκάλυψε στο πρωτοσέλιδό της το νέο «deal» που πρότειναν οι δανειστές (και κυρίως η Γερμανία) στον Αλέξη Τσίπρα. Οπως ανέφερε ο Μανώλης Κοττάκης, το σχέδιο που προωθείται είναι η ελάφρυνση των μνημονιακών υποχρεώσεων με παράλληλη ρύθμιση των αστρονομικών οφειλών που γονατίζουν τη χώρα, υπό έναν όρο: Να καταστεί η Ελλάδα «αποθήκη» μεταναστών και προσφύγων προκειμένου αυτοί να μην προωθούνται στις υπόλοιπες (ισχυρές) ευρωπαϊκές
χώρες και κυρίως στη Γερμανία.

Παράλληλα στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά στην αντιπρόεδρο της Βουλής (και τέως υπουργό Μετανάστευσης) Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ελέγχει πλέον πλήρως τις ΜΚΟ μέσω των οποίων θα «περάσουν» πολύ μεγάλα κονδύλια της Ε.Ε. για τη συγκράτηση των προσφυγικών ροών.

Χθες  το συγκεκριμένο σχέδιο δημοσιεύτηκε σε φιλογερμανικά media, στα οποία προφανώς διοχετεύτηκε σκοπίμως. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ως αντίβαρο των πιέσεων που δέχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής να αυξήσει η Ελλάδα τις θέσεις υποδοχής προσφύγων που της αναλογούν από 3.500 σε 23.000! Αυτό βέβαια δημιουργεί μια «εξίσωση του τρόμου». Αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα στην Ελλάδα αναλογούν επισήμως 3.500 πρόσφυγες και έχουν έρθει πάνω από 400.000, μπορεί κανείς να φανταστεί πόσο ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός τους, αν η επίσημη επιβάρυνση της χώρας πολλαπλασιαστεί. Ειδικά από τη στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς προειδοποιούν ότι άλλοι 1.500.000 πρόσφυγες ετοιμάζονται να περάσουν στην Ευρώπη.

Το Βερολίνο για να κάμψει την ελληνική αντίδραση υπόσχεται πιο «light Μνημόνιο» το ερχόμενο διάστημα και ελάφρυνση του χρέους, χωρίς όμως να δίνει ούτε στοιχεία ούτε και χρονοδιάγραμμα. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα τηρηθεί η όποια συμφωνία (εφόσον γίνει).

Σύμφωνα με τη διαρροή που έγινε από το Βερολίνο στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche» η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει τις οικονομικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες. «Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές στο περιοδικό.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Επισήμως πάντως η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία εφαρμογής του Μνημονίου πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα. Πάντως η Ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν γίνονται ποτέ στα φανερά!
Τα πήρε όλα από την Ευρώπη η πονηρή Τουρκία
Ο «επιτήδειος ουδέτερος» για άλλη μια φορά είναι ο μεγάλος κερδισμένος του παζαριού με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε, εξάγοντας μεθοδικά την προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση, να αναγκάσει την Ευρώπη να «προσκυνήσει» τις επιδιώξεις του και να του προσφέρουν σκανδαλώδη δώρα!

Οι εταίροι μας της Ε.Ε., με προεξάρχοντες την Ανγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέκυψαν στις απαιτήσεις του «σουλτάνου» και λησμόνησαν εν μια νυκτί τις καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις άλλες «ελλείψεις» της Τουρκίας. Ετσι, αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής το «ξεπάγωμα» της προενταξιακής διαδικασίας, την εξέταση δυνατότητας εισόδου Τούρκων υπηκόων χωρίς βίζα στην Ε.Ε. και την απλόχερη χορήγηση πακέτου 3 δισ. ευρώ! Το αντάλλαγμα είναι ο περιορισμός των προσφυγικών ροών, με τις οποίες οι Τούρκοι διακινητές θησαύριζαν με την ανοχή του τουρκικού καθεστώτος και ο Ερντογάν έκανε διπλωματικό παιχνίδι (όπως αποδείχτηκε). Τελικά η Ευρώπη ουσιαστικά υπέκυψε σε έναν εκβιασμό και άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην Τουρκία - με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

To σχέδιο που εγκρίθηκε προϋποθέτει (για τα... μάτια του κόσμου) κινήσεις και από την Αγκυρα ώστε να υλοποιηθούν τα ανταλλάγματα-χρυσάφι. Την ώρα που η Ελλάδα αναγκάζεται να σφαγιάσει μισθούς και συντάξεις για να πάρει λίγα εκατομμύρια, το ύψος της οικονομικής στήριξης που θα δοθεί στην Τουρκία, παρότι δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, εκτιμάται στα 3 δισ ευρώ. Οσο για το θέμα της βίζας, συνδέεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων με το άμεσο μέτρο της εφαρμογής των συμφωνιών για επαναπροωθήσεις μεταναστών που περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια από την Τουρκία. «Η πρόοδος θα αξιολογηθεί την άνοιξη του 2016» σημειώνει η σύνοδος.

Οσον αφορά την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο κεντρικός πυλώνας θα είναι η Frontex, «περιλαμβανομένης της ανάπτυξης Ομάδας Ταχείας Συνοριακής Επέμβασης».
Στην αναφορά του κειμένου συμπερασμάτων που σχετίζεται με τα θαλάσσια σύνορα τονίζεται ότι «σε συμφωνία με την κατανομή αρμοδιοτήτων των Συνθηκών και με πλήρη σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών (κάτι που ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να συμπεριληφθεί) θα βελτιωθεί η εντολή της Frontex στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ανάπτυξη Ευρωπαϊκού Συστήματος Ακτοφυλακής».
Στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων επαναλαμβάνεται ότι κεντρικός άξονας είναι η εγκαθίδρυση και η λειτουργία «hot spot» σε περιοχές πρώτης γραμμής. Πάντως, για ορισμένα από τα «δώρα» προς την Τουρκία ίσως υπάρξουν διαφωνίες από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Μεϊμαράκης: «Οχι στην κοινή φύλαξη συνόρων» 

Την προσοχή της κυβέρνησης στις «ντρίπλες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Βερολίνου για τη φύλαξη των συνόρων εφιστά ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σε δηλώσεις του από τη Βέροια ξεκαθάρισε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσονται από ευρωπαϊκές δυνάμεις, όχι από την Τουρκία!
«Θέλω να στείλω μήνυμα στην κυβέρνηση να είναι πάρα πολύ προσεκτική και να μη δεχτεί κοινή φύλαξη των συνόρων μας με τους Τούρκους. Είναι ώρα να καταλάβουμε ότι τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά και πρέπει να φυλαχθούν από ευρωπαϊκές δυνάμεις, όχι από την Τουρκία» ανέφερε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου