Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Έφτασαν οι φοροκαμπάνες για αγρότες με διπλάσια προκαταβολή φόρου.



Η πρώτη «κεραμίδα» των αυξημένων προκαταβολών φόρου εισοδήματος έπεσε σήμερα, μετά την ανάρτηση στο Taxis νέων εκκαθαριστικών για περίπου 315.000 αγρότες και υπόχρεους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Οι τελευταίοι πιάστηκαν στην τσιμπίδα της αύξησης του συντελεστή από το 10% στο 13% της ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης για ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες. Οι πρώτοι, οι αγρότες, καλούνται να πληρώσουν διπλάσια προκαταβολή φόρου μετά την αύξησή της από το 27,5% στο 55%.


Εντός των ημερών, ακολουθεί και η δεύτερη παρτίδα αυξημένων προκαταβολών, αυτή τη φορά για τις επιχειρήσεις. Η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 100% από 80% για τα νομικά πρόσωπα και η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας να ολοκληρώσει και αυτή την εκκαθάριση.

Αγρότες και υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, οι οποίοι καλούνται τώρα να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη (συνολικά κοντά στα 50 εκατ. ευρώ το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης), θα βρουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο μήνυμα από την εφορία. Το εκκαθαριστικό θα το αναζητήσουν στο Taxis και με την Ταυτότητα Οφειλής έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον έξτρα φόρο σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη, έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη, έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη, έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%, η οποία με νομοθετική διάταξη εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να καταργηθεί από το 2016.

Επόμενος γύρος το 2016

Από την επόμενη χρονιά άλλωστε έρχονται αυξήσεις της προκαταβολής φόρου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ήδη έχει ψηφιστεί διάταξη η οποία ορίζει ότι η προκαταβολή φόρου από 55% για τα περυσινά κέρδη αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Ένα χρόνο αργότερα αγγίζει το 100% για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου