Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Διπλό (αναδρομικό) φοροσόκ για ιδιοκτήτες ακινήτων


Διπλό φορο-σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς αυξάνεται ο φόρος στα ενοίκια (ακόμη και στα ανείσπρακτα) αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2015, ενώ καταργούνται ορισμένες απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.Σύμφωνα με το Έθνος, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια και θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν το επόμενο έτος.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, προβλέπεται αύξηση φόρου στα ενοίκια έως
και 36,3%.

Συγκεκριμένα, για ετήσιο ποσό μισθωμάτων μέχρι 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 36,36%, από το 11% στο 15%, ενώ για κάθε ποσό εισπραχθέντων μισθωμάτων πέραν των 12.000 ευρώ τον χρόνο ο συντελεστής φόρου αυξάνεται κατά 9,1%, από το 33% στο 35%.

Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν ετήσια εισοδήματα από ακίνητη περιουσία από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ θα πληρώνουν επιπλέον φόρο εισοδήματος από 40 έως και 480 ευρώ τον χρόνο, ενώ όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα από ακίνητα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρο 480 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, επεκτείνεται η φορολόγηση με τους νέους αυξημένους συντελεστές 15% και 35% και στα ποσά των μισθωμάτων που δεν καταφέρνουν να εισπράξουν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές τους.

Κι αυτό διότι καταργείται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια, οπότε οφείλουν κι αυτά να τα δηλώνουν στην Εφορία και να φορολογούνται και γι' αυτά.
Σημειώνεται μάλιστα πως η επαχθής αυτή διάταξη ισχύει για τα ενοίκια που έπρεπε να εισπραχθούν από την 1η-1-2015 και μετά αλλά δεν εισπράχθηκαν.

Προβλέπει επίσης τη διεκδίκηση του ΕΝΦΙΑ από το Δημόσιο ακόμη κι αν το ποσό του φόρου αυτού ανέρχεται στα επίπεδα των 2 έως 5 ευρώ, την κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, τη μείωση των προστίμων για υποβολή ανακριβών φορολογικών δηλώσεων και για μη υποβολή δηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου