Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Τα μάθατε τα νέα κ.Τζάκρη και κ. Σηφάκη;Στο σφυρί και η Α κατοικία.





Ορος απαράβατος των τραπεζών για να μην εκπλειστηριαστεί η πρώτη κατοικία δανειολήπτη που έχει κοκκινήσει το δάνειό του, είναι να φανεί «συνεργάσιμος» και να προσέλθει εντος 15ημερου στην τράπεζα και να προβεί σε ρύθμιση. Εαν όμως δεν υπακούσει στην πρόσκληση της τράπεζας και δεν «εμφανιστεί ενώπιον της» το πιστωτικό ίδρυμα νομιμοποιείται να διατάξει τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας του!Το «κλειδί» είναι ο χαρακτηρισμός ενός δανειολήπτη ως «μη συνεργάσιμου» που
μπορεί να έχει ως συνέπεια το εκπλειστηρίασμα της μοναδικής του κατοικίας, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεντολογίας για τα κόκκινα δάνεια, όπως αυτός τροποποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Άλλωστε και η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, «όποιος είναι συνεργάσιμος, δεν εχει να φοβηθεί τίποτα».
Όπως αναφέρει η ΤτΕ σε ενημερωτικό της σημείωμα:
«Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας προειδοποιητική επιστολή στις περιπτώσεις δανειοληπτών, εφόσον ο αποχαρακτηρισμός αυτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το πιστωτικό ίδρυμα.
Της διαδικασίας αυτής προηγείται η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση προς τους δανειολήπτες, η οποία μπορεί να αποσταλεί, μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015, για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν (οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015) καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών. Η εν λόγω ειδοποίηση παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στο δανειολήπτη να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επίλυσης καθυστερήσεων.
Για τα δάνεια που περιέρχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 30 ημερολογιακών ημερών, μετά την 15η Δεκεμβρίου 2015, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση αποστέλλεται από το ίδρυμα εντός 15 ημερολογιακών ημερών από το χρόνο συμπλήρωσης της καθυστέρησης των 30 ημερολογιακών ημερών.
Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει. Η μεθοδολογία της ιεράρχησης πρέπει να γνωστοποιηθεί στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (15 Οκτωβρίου 2015)».
Η ΤτΕ διευκρινίζει, πάντως ότι με την τροποποίηση του Κώδικα δεν μεταβάλλονται οι διαδικασίες του Κώδικα ούτε μειώνονται προθεσμίες. Σε καμία περίπτωση, επισημαίνει η ΤτΕ, η προθεσμία -διατήρηση στην πραγματικότητα- των 30 ημερών δεν συνεπάγεται επίσπευση αναγκαστικών μέτρων, καθώς ούτως ή άλλως το χρονικό διάστημα που θα απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των σταδίων του Κώδικα είναι περίπου 9 μήνες.
Πιέζουν οι δανειστές: Από τις 80.000 ευρώ αξία οι πλειστηριασμοί
Από την άλλη πλευρά οι δανειστές πιέζουν για μεγάλες ανατροπές στα κόκκινα δάνεια και προωθούν αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για την προστασία από τον πλειστηριασμό με βάση τον νόμο Κατσέλη, με αποτέλεσμα, εάν υιοθετηθούνοι απαιτήσεις τους, να κινδυνεύουν με κατασχέσεις περίπου 300.000 νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα ζητούν να χαμηλώσει το όριο της αξίας του ακινήτου που προστατεύεται περίπου στα 70.000-80.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα για έναν άγαμο. Απαιτούν δηλαδή να κατέβει το όριο σχεδόν στο 1/3, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να το διατηρήσει ή έστω να δεχτεί μεν μια μικρή μείωση, αλλά το βασικό όριο για τον άγαμο να μην υποχωρήσει κάτω από τα 200.000 ευρώ. Αντίστοιχα θα αναπροσαρμοστούν τα όρια και για τις άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως το όριο για το έγγαμο ζευγάρι που σήμερα είναι 375.000 ευρώ.
Επίσης, οι δανειστές πιέζουν να τεθεί ένα όριο εισοδήματος πάνω από το οποίο ο δανειολήπτης δεν θα δικαιούται προστασία από τον πλειστηριασμό για την πρώτη κατοικία και ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση.  Σήμερα δεν υπάρχει όριο εισοδήματος στον νόμο Κατσέλη, αλλά η πρόβλεψη ότι ο δανειολήπτης πρέπει να βρίσκεται σε «πραγματική αδυναμία πληρωμής».

1 σχόλιο:

  1. αυτους τους ενδιαφερει τα 6.000 χιλιαρικα να πεφτουν και δεν πανε οι αλλοι να κλαινε.η τζακρη εφυγε απο το πασοκ για πολυ πιο ηπιο μνημονιο αλλα αν φυγει και απο τον συριζα δεν εχει αλλου να παει,ηθελα να ξερα αυτο το πιστολι που εχει στον κροταφο χαλασμενο ειναι δεν πυροβολαει. να δουμε με τους αγροτες τι θα κανετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή