Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Οι επιστροφές φόρων εξανεμίζονται



«Μαύρα μάτια» θα κάνουν για να δουν (αν τις δουν τελικά) τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα! Το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί ένα παλιό αλλά γνωστό κόλπο για να κρατήσει τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία! Θα συμψηφίσει, όπου μπορεί, τις επιστροφές φόρου με χρέη ή και με βεβαιωμένους φόρους (όπως ο ΕΝΦΙΑ). Αντί δηλαδή να περιμένει πότε θα πληρώσουν τους φόρους και τα χρέη τους οι φορολογούμενοι, η Εφορία θα «κρατάει» τα χρήματα αυτά από τις επιστροφές φόρου.

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών εκμεταλλεύεται ένα παράθυρο του νόμου που επιτρέπει αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς χρεών προς το Δημόσιο με χρήματα που υποχρεούται να τους επιστέψει το υπουργείο.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011 προβλέπει ότι ο συμψηφισμός χρεών αλλά και βεβαιωμένων οφειλών με τις επιστροφές φόρου μπορεί να γίνεται αυτεπάγγελτα από τις εφορίες, χωρίς καν να ειδοποιείται ο φορολογούμενος.
Οι εφορίες έχουν πάρει (άτυπη) εντολή να καθυστερούν τις επιστροφές φόρου και να εφαρμόσουν αυστηρά τον ισχύοντα νόμο. Να αφαιρούν δηλαδή από τα χρήματα που περιμένουν οι δικαιούχοι βεβαιωμένους φόρους αλλά και κάθε παλαιό χρέος που θα εντοπίσουν τα κομπιούτερ του υπουργείου Οικονομικών! Εξυπακούεται ότι μετά την αφαίρεση τέτοιων ποσών θα γίνει η επιστροφή... εάν φυσικά υπάρχει ακόμα ποσό για να επιστραφεί.

Οι σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής φόρου ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Επίσης, στις εφορίες λένε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διοικητική πρακτική να ελέγχονται όλες οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και στο γεγονός ότι ο σχετικός προϋπολογισμός που έχει στη διάθεσή της η κάθε εφορία δεν επαρκεί για την έγκαιρη καταβολή όλων των επιστροφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου