Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τι απαντά η Μόσχα στα υπονοούμενα ΗΠΑ-Βρετανίας για τα πλήγματα στόχων στη Συρία



Τεκμήρια για την σύνδεση των στόχων που χτυπούν τα ρωσικά μαχητικά με το Ισλαμικό Κράτος ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία, λίγες ώρες μετά την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών από ρωσικά μαχητικά εντός του συριακού εναέριου χώρου.
Οπως μετέδωσε το Mega σε ανταπόκριση από τη Μόσχα, το ρωσικό ΥΠΕΞ απέδωσε την αμφισβήτηση αυτή σε «πόλεμο προπαγάνδας» αναφερόμενο στις πληροφορίες που διαρρέουν στο δυτικό Τύπο και το διαδίκτυο, ότι τα πλήγματα αφορούσαν περιοχές, όπου δεν υπάρχουν τζιχαντιστές.

«Όλα ειπώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μην ακούτε τις κατηγορίες του Πενταγώνου για τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ο εκπρόσωπος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε πως σε όλους τους στόχος στη Χομς και τη Χάμα, δεν υπήρχαν θέσεις των Ισλαμιστών, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί από πέρυσι. Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 36 άμαχοι.
Την ίδια ώρα πάντως το Κρεμλίνο σπεύδει να επαναλάβει τη διαβεβαίωσή του ότι δεν θα υπάρξει χερσαία εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε επίσημη ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την έναρξη των επιχειρήσεων αναφέροντας πως επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, οπλισμός και αποθήκες πυρομαχικών των ισλαμιστών μαχητών.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 20 πτήσεις και επετεύχθηκαν πλήγματα σε οχτώ στόχους του Ισλαμικού Κράτους.
Το υπουργείο ανέφερε πως ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του Ισλαμικού Κράτους και κέντρα επιχειρήσεων σε μια ορεινή περιοχή, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Από τις επιθέσεις δεν επλήγησαν πολιτικές υποδομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Στηρίζουμε τον Ασαντ... προσωρινά
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι προσωρινές και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον θέσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πρόκειται για μια προσωρινή υποστήριξη για την περίοδο των επιθέσεων που εξαπολύει ο συριακός στρατός», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στην Μόσχα.
«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, αυτή δεν αποτελεί μια εύθραυστη συμφωνία, αλλά μια επείγουσα ανάγκη. Υπάρχουν δίαυλοι ανταλλαγής πληροφοριών που πρόκειται να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά στο εξής», πρόσθεσε.
Παράλληλα αποσαφήνισε πως η αεροπορική εκστρατεία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία δεν θα επεκταθεί στο Ιράκ και πως τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Ιράκ για να εξαπολύσουν επιθέσεις εντός της Συρίας. Επισήμανε επίσης πως η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ζητήσει από την Μόσχα να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στους τζιχαντιστές σε ιρακινό έδαφος.
Από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραήμ Τζααφάρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές θα αποδυναμώσουν επίσης το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ. «Αποδυναμώνοντας τις βάσεις (του Ισλαμικού Κράτους) στη Συρία, θα αποδυναμωθούν παράλληλα και οι θέσεις τους στο Ιράκ», δήλωσε.
Τι λένε ανεξάρτητες πηγές στη Συρία
Σύμφωνα με τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή της ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι στόχοι που επλήγησαν στην επαρχία Χομς ήταν κέντρα διοίκησης του Μετώπου αλ Νόσρα, του συριακού βραχίονα της αλ Κάιντα, καθώς και της ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ Σαμ, καθώς και μικρών τοπικών οργανώσεων των ανταρτών.
Στην επαρχία Χάμα τα αεροσκάφη έπληξαν μια αποθήκη όπλων του «Στρατού αλ Ίζα», μιας οργάνωσης ανταρτών την οποία υποστηρίζουν αραβικές χώρες και οι Αμερικανοί στη Λατάμινα, καθώς επίσης και θέσεις των ισλαμιστών του Μετώπου αλ Νόσρα.
Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, οι βομβαρδισμοί στο Ραστάν, στο Ταλμπίσε και στο Ζααφαράνι, στην επαρχία Χομς, δεν σκότωσαν παρά μόνο πέντε αντάρτες και 27 αμάχους, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες αμάχους ακόμη.
ΗΠΑ: Το ερευνούμε

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι το υπουργείο Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξετάζει τη δραστηριότητα των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας για να προσδιορίσει ποιους στόχους πλήττουν.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζος Έρνεστ ανέφερε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ειπωθεί μετά βεβαιότητας ποιοι είναι οι στόχοι των πληγμάτων αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, εν μέσω των αντιφατικών δημοσιευμάτων περί του ότι η Ρωσία πλήττει μάλλον αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, παρά μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
«Το υπουργείο Αμύνης προφανώς εξετάζει τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα εντός της Συρίας», είπε ο Έρνεστ στους δημοσιογράφους.
Από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είχε υποστηρίξει ότι τα δημοσιεύματα περί του ότι η ρωσική ΠΑ πλήττει στόχους που δεν έχουν καμία σχέση με το ΙΚ αποτελούν παραποίηση των γεγονότων.
Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ εκτίμησε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν» δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εκτίμησε ότι η ρωσική στρατηγική στη Συρία, καθώς δεν προβλέπει την πολιτική μετάβαση και την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, υπάρχει κίνδυνος να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου.
Ο Ας Κάρτερ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες σε στελέχη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να συναντηθούν με ομολόγους τους της Ρωσίας «το συντομότερο δυνατόν», και πρόσθεσε πως αναμένει οι συνομιλίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα είναι «πολύ εποικοδομητικές».
Βρετανία: Να το επαληθεύσουν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξάλλου δήλωσε πως οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία θα είναι «κάτι καλό μακροπρόθεσμα» αν στοχοθετούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), αλλά προειδοποίησε πως ενέργειες ενάντια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολεμούν τον Μπασάρ αλ Άσαντ θα αποτελούσαν οπισθοδρόμηση.
«Εάν πρόκειται για μέρος μιας διεθνούς δράσης ενάντια στο ΙΚ και ενάντια σε αυτή την αποκρουστική τρομοκρατική δολοφονική αιρετική οργάνωση, τότε αυτό είναι για καλό μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τζαμάικα.
«Εάν από την άλλη μεριά, αυτή είναι μια ενέργεια ενάντια στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που αποσκοπεί να υπερασπιστεί τον δικτάτορα Άσαντ, τότε προφανώς πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη», τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ από την πλευρά του χαιρέτισε σήμερα τη βούληση της Ρωσίας να κάνει χρήση βίας εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, σημείωσε ωστόσο ότι η Μόσχα πρέπει να επαληθεύει ότι οι επιδρομές που εξαπολύουν αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στοχοθετούν μέλη του ΙΚ και της αλ Κάιντα και όχι αντάρτες οι οποίοι ανήκουν σε άλλες οργανώσεις.
«Είναι πολύ σημαντικό η Ρωσία να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει... ότι η στρατιωτική δράση που ανέλαβε στη Συρία σήμερα το πρωί στρέφεται εναντίον στόχων του ΙΚΙΛ (σ.σ. η παλαιότερη ονομασία του ΙΚ) και οργανώσεων προσκείμενων στην αλ Κάιντα και όχι εναντίον μετριοπαθών αντιπάλων του καθεστώτος του Άσαντ», ανέφερε ο Χάμοντ μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Οι ενέργειες για την υποστήριξη του καθεστώτος (της Συρίας) είναι ασύμβατες με την αποτελεσματική διεξαγωγή του πολέμου εναντίον του ΙΚΙΛ στη Συρία», έκρινε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας.
Αμφιβάλλουν και οι Γερμανοί
Την ανησυχία του για την επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εξέφρασε την ελπίδα να μην έκλεισαν σήμερα οι πόρτες που άνοιξαν με τόσο κόπο το τελευταίο διάστημα για να επιτευχθεί λύση στην συριακή διένεξη.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας κάλεσε παράλληλα την Μόσχα να διευκρινίσει τους στόχους και τις μεθόδους των επιθέσεων.
«Οι τελευταίες ειδήσεις για ρωσικές επιθέσεις από αέρος δεν μειώνουν την ανησυχία μου για την κατάσταση στην Συρία. Δεν έχουμε ως τώρα αξιόπιστες ενδείξεις για τους στόχους και τις μεθόδους αυτών των επιθέσεων. Η Ρωσία (...) έχει ίδιο συμφέρον να φροντίσει τώρα, το συντομότερο δυνατό, η ίδια για αποσαφήνιση», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ από τη Νέα Υόρκη και προειδοποίησε για τον κίνδυνο περαιτέρω παρεξηγήσεων. «Με το βλέμμα σε αυτό που συνέβη σήμερα μπορώ μόνο να επαναλάβω την δήλωση του ίδιου του ρώσου υπουργού Εξωτερικών σήμερα στη Νέα Υόρκη, ότι "όταν θέλουμε να φθάσουμε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, πρέπει όλοι να συνεισφέρουν ώστε να συντονιστούν οι διεθνείς προσπάθειες στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους". Αυτό ισχύει και για τις ρωσικές ενέργειες», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως ελπίζει «ότι δεν έκλεισαν τώρα όλες οι πόρτες οι οποίες τις τελευταίες μέρες είχαν ανοίξει με κόπο – και στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου [των ΗΠΑ Μπαράκ] Ομπάμα και του προέδρου [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν».
Ο κ. Σταϊνμάιερ τόνισε ακόμη ότι εξακολουθεί να ισχύει ότι στο τέλος δεν θα υπάρξει μόνο στρατιωτική λύση αυτής της διένεξης και ότι πρέπει να βρούμε τώρα την εισαγωγή σε μια πολιτική διαδικασία. «Για αυτό χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ και την Ρωσία, τους Άραβες γείτονες, την Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία και την Ευρώπη. Έχουμε πίσω μας μια άλλη πολυετή διαπραγματευτική διαδικασία με το Ιράν, στην οποία οικοδομήθηκε εμπιστοσύνη. Αυτό είναι μια καλή βάση για να αντιμετωπίσουμε με κάποιες διευρύνσεις την –ελπίζω ακόμη δυνατή– λύση στην διένεξη της Συρίας», κατέληξε.
«Συνεργαστείτε» προτρέπει η συριακή κυβέρνηση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ δήλωσε σήμερα πως οι χώρες οι οποίες στοχοθετούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία πρέπει να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις επιχειρήσεις τους με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Εκείνοι που πραγματικά επιθυμούν να πολεμήσουν την τρομοκρατία στη Συρία χρειάζεται να συνεργαστούν και να συντονίσουν τις επιχειρήσεις τους με την κυβέρνηση της Συρίας, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας πολεμούν την τρομοκρατία», δήλωσε ο Μουάλεμ στη συνεδρίαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
article.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου