Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ως «επείγον» και σε πολλά άρθρα το ν/σ με τα προαπαιτούμενα



Στην ενδοκυβερνητική και εσωκομματική συναίνεση, που θεωρείται ότι έχει εξασφαλισθεί, αναφορικά με την ανάγκη υπερψήφισης των προαπαιτουμένων ώστε να κλείσει επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση, επενδύει η κυβερνητική ηγεσία, που εμφανίζεται να προσέρχεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία της επόμενης εβδομάδας χωρίς ανησυχία για «επίφοβους» βουλευτές.
Αλλωστε, οι μόνες ενστάσεις που διατυπώθηκαν δημοσίως αφορούσαν το ενδεχόμενο τα προαπαιτούμενα να έρθουν σε ένα άρθρο, κάτι που δεν θα γίνει. Η κατάθεση του νομοσχεδίου προγραμματίζεται για μεθαύριο, Δευτέρα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί με διαδικασία όχι κατεπείγοντος, αλλά επείγοντος και πιθανότατα θα μπει σε ψηφοφορία το επόμενο Σάββατο, ενώ επισημαίνουν ότι έχει εξασφαλισθεί η ανοχή των εταίρων για παράταση του χρονοδιαγράμματος της 15ης Οκτωβρίου για δύο ημέρες.

Τα κεντρικά θέματα που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, την τιμολόγηση φαρμάκου, την αγορά φυσικού αερίου, την εκκαθάριση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλαγές στις τραπεζικές συναλλαγές με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την κατάργηση της επιστροφής φόρου προς τους αγρότες και δεκάδες άλλα ζητήματα. Η διασφάλιση της συναίνεσης των βουλευτών επί της ψήφισης των προαπαιτουμένων για την πρώτη αξιολόγηση επιτεύχθηκε στη βάση της ανάγκης ολοκλήρωσης το ταχύτερο δυνατόν της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της προοπτικής να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος άμεσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να δουν τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη διαδικασία ψήφισης των μέτρων. Θεωρούν ότι σε ορισμένα ζητήματα, όπως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, θα υπάρξει ευρύτερη στήριξη, καθώς, όπως λένε, «πρόκειται για μέτρα για τα οποία είχαν δεσμευθεί και οι ίδιοι έναντι των εταίρων». Εκτιμούν, ωστόσο, πως σε ό,τι έχει να κάνει με φόρους και αύξηση της επιβάρυνσης για τους πολίτες, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πορευθεί μόνη της.

Αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτουμένων και προκειμένου να μην περιορισθεί η δημόσια συζήτηση γύρω από τα νέα μέτρα και την επιβάρυνση που αυτά συνεπάγονται, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να καθορίσει την ατζέντα αναλαμβάνοντας νομοθετικές και όχι μόνον πρωτοβουλίες. Το νομοσχέδιο για τη δημοπράτηση των ραδιοτηλεοπτικών αδειών αναμένεται να έρθει στη Βουλή άμεσα, όπως και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις συμβάσεις του Δημοσίου, οι οποίες θεωρείται ότι παράγουν υψηλό ποσοστό διαφθοράς. Παράλληλα, επιδιώκεται να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση δράσεων στην κατεύθυνση πάταξης της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων, αλκοόλ και καυσίμων. Σε ένα παράλληλο επίπεδο, έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς να επιταχύνουν τις δράσεις που αφορούν τον κοινωνικό τομέα, όπως τα προγράμματα για τους ανέργους, η παροχή καθολικής περίθαλψης, η διεύρυνση του προγράμματος παροχής γευμάτων σε σχολεία φτωχών περιοχών.

Συνεδρίαση Κ.Ε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται από σήμερα σε φάση επανεκκίνησης μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση τάσεων και στελεχών. Η Κεντρική Επιτροπή, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, καλείται να λάβει αποφάσεις που θα καθορίσουν τα νέα χαρακτηριστικά του κόμματος στο συνέδριο του Φεβρουαρίου και να εκλέξει νέο γραμματέα, όπου ο κ. Παν. Ρήγας παραμένει η ισχυρότερη υποψηφιότητα.

Kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου