Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Μητσοτάκης: «Χρειάζεται στοχευμένη περικοπή δημοσίων δαπανών και όχι αύξηση φόρων»



Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να είναι εφικτή η πρόσβαση της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές πριν από το 2017, διατύπωσε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Λευκωσία.

Σε δηλώσεις, έπειτα από συνάντηση με τον κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές στα μέσα του 2014 και είχαν εισρεύσει στην ελληνική οικονομία, και ειδικά στο τραπεζικό σύστημα,
σημαντικά κεφάλαια και με αυτόν τον τρόπο είχε δοθεί σε εκείνη τη χρονική συγκυρία, η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει, αργά αλλά σταθερά, να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. «Τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία πήγε πολύ πίσω, έχουμε ενταχθεί σε ένα τρίτο, εξαιρετικά επώδυνο πρόγραμμα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης στηρίζεται πάνω από όλα στην υλοποίηση δύσκολων, πλην όμως απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. «Η πολιτική αυτή, κατά την άποψή μας δεν πρέπει να στηρίζεται στην περαιτέρω αύξηση των φόρων, αλλά στη στοχευμένη περικοπή δημοσίων δαπανών, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και διαπραγματεύτηκε το τρίτο μνημόνιο, δίνει περισσότερη έμφαση στην αύξηση των φόρων, πιέζοντας περισσότερο με αυτόν τον τρόπο έναν ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ήδη δοκιμάζεται», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη εποικοδομητική και χρήσιμη. «Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχω βρει έναν συνομιλητή, που κατανοεί, γνωρίζει, αλλά και συμμερίζεται την ανάγκη προώθησης, σε ευρωπαϊκό ουσιαστικά επίπεδο, των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ακόμη πιο ανταγωνιστικής και παραγωγικής οικονομίας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος έχει αναλάβει εδώ και δύο χρόνια μια δύσκολη προσπάθεια μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της οικονομίας. Υπογράμμισε δε πως «στην οικονομία δεν υπάρχουν εύκολες ή γρήγορες λύσεις, δεν διορθώνονται τα διαχρονικά προβλήματα με ένα μαγικό ραβδί, αλλά μόνο μέσα από τη δύσκολη προσπάθεια προώθησης εκείνων των αλλαγών που δημιουργούν για οικονομίες, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου, μια νέα προοπτική».

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου