Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Τρεις νέες συλλήψεις για τις χρυσές μίζες των εξοπλιστικών



Τρία νέα εντάλματα εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση των εξοπλιστικών. Αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων Kornet και την διακίνηση , σύμφωνα με την κατηγορία μίζας 3 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να δόθηκε στον αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Το πρωί συνελήφθη ο μεσάζων όπλων Κώστας Δαφέρμος με ένταλμα του ανακριτή διαφθοράς Νίκου Τασιτώνη που ερευνά την υπόθεση.


Τις επίμαχες μίζες αποκάλυψε ο ίδιος ο Α. Κάντας, ο οποίος είπε ότι του δόθηκε το 3% της προμήθειας ως μίζα, ποσό που το θεώρησε πολύ υψηλό. Η σύλληψη έγινε μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών που υπέβαλαν οι αρχές προς την Ελβετία και την Αυστρία προκειμένου να διασταυρώσουν τους ισχυρισμούς του. Οι απαντήσεις ήρθαν πριν από δυο ημέρες και οι ανακριτές εξεδωσαν το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ.Δαφέρμου και δυο ακόμα προσώπων από το δυναμικό της εταιρίας του.

Οι κατηγορούμενοι διώκονται για δωροδοκία, δωροληψία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (ισόβια) και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τη δικογραφία και τις απολογίες Κάντα για την προμήθεια 98 αντιαρματικών εκτοξευτών μεγάλου βεληνεκούς νέας γενιάς τύπου ΚΟΡΝΕΤ, διακινήθηκαν 3 εκ δολάρια από τον αντιπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρίας προκειμένου ο Αντώνης Κάντας να προβεί σε υπηρεσιακές ενέργειες που ανάγονταν στα καθήκοντά του και συγκεκριμένα στην υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Το συνολικό κόστος σύμβασης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την ομολογία του Αντώνη Κάντα, φέρεται να έλαβε από τον κ. Δαφέρμο παράνομη προμήθεια ύψους 3% του συνολικού τιμήματος της σύμβασης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3 εκατ. δολάρια. Μετά την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε το 3% εκ του οποίου τα 700.000 ευρώ σε μετρητά στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε λογαριασμό του Α. Κάντα στο υποκατάστημα της τράπεζας UBS στη Ζυρίχη και σε άλλη τράπεζα της Ελβετίας.




news 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου