Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Γ. Καρασμάνης : Μέσα σε μια νύχτα τα ορεινά έγιναν πεδινά για την Εξισωτική Αποζημίωση



Τον αιφνιδιαστικό αποκλεισμό εκατοντάδων γεωργών και κτηνοτρόφων του Νομού Πέλλας – αλλά και άλλων Νομών της χώρας -  από τη φετινή Εξισωτική Αποζημίωση για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στηλιτεύει με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης.
            Παρά τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς και Οδηγίες και τα οριζόμενα στην ίδια την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2015, που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 11 Μαΐου,
εκατοντάδες αγρότες που μέχρι τώρα εισέπρατταν τα τελευταία χρόνια νόμιμα και κανονικά την Εξισωτική Αποζημίωση εξεπλάγησαν αρνητικά, όταν κατά την υποβολή των δικαιολογητικών τους, τους δηλώθηκε ότι από φέτος δεν είναι δικαιούχοι, γιατί οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις μετατράπηκαν από ορεινές σε πεδινές κατ΄ εφαρμογή των συγχωνεύσεων Δήμων του Σχεδίου Καλλικράτη, αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Καρασμάνη.
            Όμως, το Σχέδιο Καλλικράτη υφίσταται και ισχύει από το 2010 και ουδέποτε μέχρι τώρα δεν υπήρξε με βάση τις συγχωνεύσεις Δήμων και Κοινοτήτων καμία αλλαγή στα κριτήρια καθορισμού των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, στις οποίες οι αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά δικαιούνται την Εξισωτική Αποζημίωση.
            Με την ερώτησή του ο κ. Καρασμάνης ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το τι άλλαξε ξαφνικά και περιοχές που εδώ και πέντε χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη χαρακτηρίζονταν ορεινές και μειονεκτικές βρέθηκαν μέσα σε μια νύχτα να μην ανήκουν στην κατηγορία αυτή και οι αγρότες που κατοικούν μόνιμα σε αυτές να στερούνται σημαντικών πόρων από την ενίσχυση της Εξισωτικής Αποζημίωσης.
            Παράλληλα, ο κ. Καρασμάνης, ζητά να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αρθεί η εν λόγω κατάφορη αδικία και να μπορέσουν απρόσκοπτα μέχρι το 2020, με βάση το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, οι μέχρι τώρα νόμιμοι δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης να εισπράττουν τις ενισχύσεις τους.

 (ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνη στη Βουλή)
.

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Κατάφορη αδικία σε βάρος νόμιμων δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης»

Η Εξισωτική Αποζημίωση αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρα μας, που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, παρέχοντας κοινοτικές ενισχύσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά προβλήματα περιοχές, για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος από το πρόσθετο κόστος παραγωγής και για την ενθάρρυνση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας στις εν λόγω περιοχές.
Δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης είναι οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) που κατοικούν μόνιμα σε δημοτικές ή τοπικές Κοινότητες ή οικισμούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με βάση τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια (από το 1985, με σχετική κοινοτική Οδηγία, η οποία παραμένει σε ισχύ) και τα οποία εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα ανεξάρτητα εάν οι Κοινότητες αυτές άνηκαν σε Καποδιστριακούς (μέχρι το 2010) ή Καλλικρατικούς Δήμους (από το 2010 και μετά).
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρ. πρωτ. 1820/51553/11.5.2015) για την Εξισωτική Αποζημίωση του τρέχοντος έτους που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία καλούνται οι δικαιούχοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους σύμφωνα με τα ισχύοντα εδώ και χρόνια κριτήρια κατανομής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Όμως, εκατοντάδες μέχρι τώρα αγρότες στο Νομό Πέλλας, αλλά και σε άλλους Νομούς της χώρας, με έκπληξη διαπίστωσαν, προσερχόμενοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, ότι δεν θεωρούνται πλέον δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης, γιατί οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις ή τα βοσκοτόπια τους μετατράπηκαν ξαφνικά σε πεδινά από ορεινά, καθώς όπως τους δηλώθηκε από το 2015 εφαρμόζονται νέα κριτήρια ορεινών-μειονεκτικών περιοχών λόγω των συγχωνεύσεων των Δήμων κατ΄εφαρμογή του Καλλικρατικού προγράμματος. Γεγονός, πάντως, που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα αναφερόμενα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε στις 11 Μαΐου 2015 το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
            Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε Υπουργέ :
1) Εάν έτσι έχουν τα πράγματα και ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί αλλαγής των κριτηρίων για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές λόγω Καλλικράτη, γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εφάρμοσαν τα νέα κριτήρια από το 2010 – έτος εφαρμογής του Σχεδίου Καλλικράτη – αλλά έπρεπε να περάσουν 5 ολόκληρα χρόνια και ξαφνικά γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που την προηγούμενη τετραετία εισέπρατταν κανονικά και νομίμως την Εξισωτική Αποζημίωση, σήμερα να μην αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι ;
2) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άρση της κατάφορης αυτής αδικίας, προκειμένου όλοι όσοι μέχρι σήμερα θεωρούνταν νόμιμοι δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης να μπορέσουν να την εισπράξουν τόσο για την τρέχουσα χρονιά, όσο και για τα επόμενα έτη έως το 2020 με βάση το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.


Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου