Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Το ΠΟΤΑΜΙ Πέλλας απαντά στην παραίτηση του Ιάκωβου Θεοδώση: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»



Την περασμένη Πέμπτη αποχώρησε ο κ. Ιάκωβος Θεοδώσης από το Ποτάμι. Με τρόπο άκομψο και λαθραίο, επεδίωξε ένα κύκνειο άσμα προσωπικής προβολής, καταφέροντας εναντίον του Ποταμιού με χονδροειδή ψέματα.

Το Ποτάμι από την ίδρυσή του επεδίωξε να είναι ένα σύγχρονο κόμμα, χωρίς προσωπικούς μηχανισμούς και τοπικούς αρχηγίσκους. Η προσπάθεια ήταν δύσκολη και η πορεία επίπονη. Αλλά καταφέραμε να παραμείνουμε πιστοί στο όραμά μας.
Αυτό βέβαια δυσαρέστησε μερικούς με διαφορετικές φιλοδοξίες. Όμως ο αγνός ενθουσιασμός και η προσφορά των εθελοντών του Ποταμιού ανά την Ελλάδα δεν γίνεται να σπιλωθεί εξαιτίας τους. Παρά τις όποιες ατέλειες και λάθη, Το Ποτάμι παρουσίασε έναν νέο τρόπο κομματικής δομής, δίνοντας την δυνατότητα έκφρασης σε ανθρώπους που ποτέ πριν δεν είχαν εμπλακεί ενεργά με τα κοινά στα πλαίσια του παλιού πολιτικού συστήματος. Αν και σε αχαρτογράφητα νερά, βουτήξαμε με παιδική περιέργεια. Και πολλοί από μας μάθαμε να κολυμπάμε κατευθείαν στα βαθιά, την ώρα που κάποιοι άλλοι επεδίωκαν να επιπλέουν σαν φελλοί.

Ειδικότερα στην Πέλλα, συγκροτήθηκε μια ομάδα, άγνωστων μεταξύ τους, που όμως έβλεπαν τα προβλήματα της χώρας από κοινή σκοπιά, που ήταν Ποτάμι πριν καν αυτό δημιουργηθεί. Η προσφορά του Ιάκωβου, ειδικά τον πρώτο καιρό, αναγνωρίζεται από όλους μας. Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν. Συγκεντρωτισμός, αυτόνομη δράση και παλαιοκομματικές πρακτικές δημιούργησαν εντάσεις. Ως εθελοντές του Ποταμιού Πέλλας, αντιληφθήκαμε την ανάγκη εσωτερικής αναδιοργάνωσης και μπήκαμε σε μια διαδικασία γόνιμου διαλόγου. Δυστυχώς ο κ. Θεοδώσης απαξίωσε την οργάνωση και τους εθελοντές, καθώς δεν παραβρέθηκε στην εν λόγω συνάντηση. Και τώρα ο Ιάκωβος αποχωρεί, χωρίς καν να έχει την διάθεση να εξηγήσει τους λόγους του σε μας που συνεργαστήκαμε μαζί τόσους μήνες.

Ο κ. Θεοδώσης πέταξε λάσπη κάνοντας λόγο για παραβίαση εθνικών κόκκινων γραμμών. Οι θέσεις του Ποταμιού για όλα τα εθνικά ζητήματα είναι ξεκάθαρες από τους πρώτους μήνες δημιουργίας του. Ειδικά για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η θέση του Ποταμιού δεν παρεκκλίνει ΟΥΤΕ ΚΕΡΑΙΑ από την εθνική γραμμή. Ο κ. Θεοδώσης όφειλε να το γνωρίζει ως υποψήφιος βουλευτής. Στο κάτω κάτω, μέχρι πριν λίγες μέρες υπηρετούσε αυτές τις θέσεις, χωρίς ποτέ να καταθέσει ενστάσεις ή έστω επιφυλάξεις στα αρμόδια όργανα. Εμείς στο Ποτάμι, και ειδικά ως Ποτάμι Πέλλας, θα συνεχίσουμε να αντιμαχόμαστε τόσο τον λαϊκισμό, όσο και τον χρυσαυγιτισμό στον δημόσιο λόγο.

Όσο αφορά τις κατηγορίες για "έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών", να θυμίσουμε στον κ. Θεοδώση ότι αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες τον ανέδειξαν στην Πανελλήνια Επιτροπή, την Επιτροπή Δεοντολογίας και στην Οικονομική Επιτροπή. Τι άλλαξε ξαφνικά; Δεν ακούστηκε η φωνή του στα όργανα του κόμματος ή ήθελε η δική του γνώμη να υπερισχύει των άλλων; Ή μήπως ήθελε απλά να είναι μέλος μιας ακόμα επιτροπής; Και ποιος αλήθεια είναι ο απολογισμός του σε όλες αυτές τις θέσεις; Ο κ. Θεοδώσης έριξε τα βέλη του σε όλους τους άλλους, αλλά δεν ανέφερε πουθενά τις δικές τους ευθύνες. Η έλλειψη αυτοκριτικής αποτελεί μια βαθιά αντιδημοκρατική πράξη. Όπως και να έχει, το καταστατικό του κόμματος, η δημοκρατική λειτουργία και η κοινή λογική ορίζουν οι όποιες διαφωνίες του κ. Θεοδώση να κατατίθονταν στον προσυνεδριακό διάλογο και στην κρίση των εθελοντών ενόψει συνεδρίου.

Στο φίλο Ιάκωβο ευχόμαστε καλή τύχη στην ακροδεξιά στροφή που επέλεξε! Όπως όλα δείχνουν οι δρόμοι μας θα ξανασυναντηθούν, αλλά σε αντίθετα στρατόπεδα. Ελπίζουμε ότι οι παλαιοκομματικοί μηχανισμοί, τους οποίους τόσο πολύ αγωνίστηκε να στήσει μέσ' το Ποτάμι αλλά δεν κατάφερε, να του δώσουν ένα αίσθημα ικανοποίηση και ολοκλήρωσης.

Το Ποτάμι οδεύει ολοταχώς προς το συνέδριό του στις αρχές Δεκέμβρη. Ήδη έχει ξεκινήσει ο προσυνεδριακός διάλογος σε όλη τη χώρα, με συναντήσεις εθελοντών και επισκέψεις του επικεφαλής σε όλη την περιφέρεια. Εμείς καλούμε τους φίλους του Ποταμιού να λάβουν μέρος στη διαδικασία αυτή και να ενταχθούν στο Ποτάμι, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την παραγωγή πολιτικής στα πλαίσια ενός σύγχρονου, δημοκρατικού Κινήματος.

Με εκτίμηση

Το Ποτάμι Ν. Πέλλας

1 σχόλιο:

  1. και λιγα σας είπε ο Ιακωβος.είστε τσιράκια του μπόμπολα ,σιχαμεροί και αδιορθωτοι παλαιοπασόκοι.είστε το απόλυτο τίποτα που μας φορτωσε η διαπλοκή αυτής της ταλαίπωρης χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή