Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα-Μεϊμαράκη στη Βουλή με "καρφιά" για… εσωκομματικά και χρέος



Την κόντρα μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης προηγουμένως στην ομιλία του στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. 

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αντέδρασε έντονα στα όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης για «μετάλλαξη» και «χρέος» και χαρακτήρισε «προεκλογική» την ομιλία του (εννοώντας προφανώς τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στη ΝΔ).  

  
«Δεν μπορείτε να μιλάτε για μετάλλαξη» ανέφερε, ενώ υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι ψηφισμένη και από τη ΝΔ.


Τσίπρας: "Ατόπημα τα όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης για το χρέος"


Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Κάνατε ένα ατόπημα, αναφερθήκατε στο μείζον ζήτημα του χρέους και είπατε ότι τίποτα δεν άλλαξε και ότι είμαστε και σε χειρότερη θέση από πριν. Για καλή σας τύχη η συζήτηση αυτή έρχεται μετά  από μία παρέμβαση του Προέδρου Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την μείωση του ελληνικού χρέους».  Αναρωτήθηκε επίσης με ποιους είναι η ΝΔ και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια είτε θα έχει την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε όχι.

Με την σειρά του όμως «εξερράγη» ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά,  θεωρώντας ότι η αναφορά του πρωθυπουργού σε «προεκλογική ομιλία» αποτελούσε νέα παρέμβασή του στην εσωκομματική διαδικασία, μετά την χθεσινή αναφορά του. «Δεν καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας και δεν καταλαβαίνω το άγχος για το ποιος θα είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, όποιος και να είναι θα έχει την ίδια άποψη» ανέφερε.

«Εγώ δεν αναμείχθηκα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ,  ποτέ δεν θα το έκανα. Εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε;  Ε, λοιπόν,  κομμένο αυτό το καλαμπούρι και αυτό το παραμύθι! » απάντησε. 

Μεϊμαράκης: δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι από το 112% ως προς το ΑΕΠ ανέβηκε σήμερα στο 170% και στα 90 δισ. ευρώ

Όσον αφορά  το χρέος ανέφερε ότι δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι από το 112% ως προς το ΑΕΠ ανέβηκε σήμερα στο 170% και στα 90 δισ. ευρώ.  Άφησε όμως να διαφανεί αχτίδα συναίνεσης ο πρόεδρος της ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται εκνευρισμός,  στο θέμα αυτό είμαστε μαζί», αν και πρόσθεσε ότι η ΝΔ ήθελε να βοηθήσει  αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ την «κλώτσησε».

Αχτίδα συναίνεσης παρά την κόντρα υπήρξε και από τον κ. Τσίπρα που ξαναπήρε τον λόγο και διαβεβαίωσε ότι δεν είχε καμία διάθεση ανάμιξης στα εσωκομματικά της ΝΔ. «Πρέπει να έχετε εσωκομματική δημοκρατία και μπράβο σας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συναινετικός εμφανίστηκε και αμέσως μετά όταν  τόνισε ότι  «η  χώρα χρειάζεται την συμβολή και από της  αντιπολίτευσης», ειδικά στο ζήτημα του χρέους, το οποίο αντιδιέστειλε σε σχέση με τη στρατηγική των μεγάλων πλεονασμάτων της  προηγούμενης κυβέρνησης, που είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής.

«Έχετε μπερδέψει τα πρωτογενή πλεονάσματα με την αύξηση του ΑΕΠ. Εάν έχουμε  ύφεση, ούτε ανάπτυξη θα έχουμε ούτε μείωση του χρέους. Πηγαίνετε  για 2,5%  μείωση ΑΕΠ όταν προβλεπόταν αύξηση του ΑΕΠ. Εν πάση περιπτώσει συμφωνούμε και πάμε μαζί να δούμε πως θα γίνει η διαπραγμάτευση  του χρέους.  Δεν σας βλέπω να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Αφού δεν μας θέλετε γιατί κόπτεσθε;» απάντησε εκ νέου ο κ. Μεϊμαράκης και κατέληξε: «Θα συμπεριφερθούμε  ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση. Λέμε ναι στα θετικά,  όχι στους φόρους και στις περικοπές».    
star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου