Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τριπλό φορολογικό σοκ για ιδιοκτήτες ακινήτων



Τριπλό φορολογικό χτύπημα θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η αρχή γίνεται με τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα «χτυπήσει την πόρτα» 6,1 εκατ. φορολογουμένων τις επόμενες ημέρες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου και η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2016.


Εν τω μεταξύ οι αγρότες και οι έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε, πισίνες, σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη άρχισαν να βλέπουν από χθες στον λογαριασμό τους στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά με την αυξημένη προκαταβολή φόρου και τον αυξημένο κατά 30% φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Τα επόμενα δυο φορο-χτυπήματα που θα δεχθούν οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αποτελούν προαπαιτούμενα του Μνημονίου και προβλέπουν κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο και φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ και αύξηση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα.
Τα μέτρα αυτά, ανεβάζουν στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθιστώντας πλέον δυσβάσταχτη την κατοχή περιουσίας.

Για φορολογική εξόντωση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15% και 35% αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο η επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:

1. Να δυναμιτίσει τη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, και να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μέτρων 1 ακόμη δισ. ευρώ.

2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους, και

3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος».

Το Μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να καταργηθεί η διάταξη για την εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο. Με την κατάργηση του ευνοϊκού μέτρου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος από το πρώτο ευρώ για ενοίκια που δεν εισέπραξαν ποτέ. Το τρίτο φοροχτύπημα που θα δεχθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων έρχεται με την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα. Στην περίπτωση που θα παραμείνει ξεχωριστή φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα αυτά, τότε ο συντελεστής για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% σήμερα, ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής θα ανέβει στο 35% από 33% σήμερα.

Νέα εκκαθαριστικά 

Τα νέα περίπου 315.000 εκκαθαριστικά σημειώματα με την αυξημένη προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης ανάρτησε χθες στο Taxisnet η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ.
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει κι άλλη παρτίδα σημειωμάτων με την αυξημένη προκαταβολή φόρου από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις (Α.Ε. και ΕΠΕ).

Οι αγρότες και υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον έξτρα φόρο σε τρεις δόσεις. Η πρώτη, έως το τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη, έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 2%, η οποία με νομοθετική διάταξη εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να καταργηθεί από το 2016.



imerisia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου