Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

H Ευρωζώνη εξετάζει ελάφρυνση του χρέους, αλλά σε δόσεις



Σε βάθος χρόνου και υπό όρους θα εφαρμοστούν τα όποια μέτρα αποφασιστούν για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωζώνη εξετάζει αυτή την περίοδο τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα παρέχει σε δόσεις την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, χθες, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, κατέστησε σαφές ότι το κριτήριο για τη νέα ρύθμιση του χρέους θα είναι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησής του να μην ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ, ενώ πρόσθεσε ότι η πραγματική ανάγκη ελάφρυνσης προκύπτει σε 15 χρόνια.

Η παρέμβαση αυτή, έρχεται μετά την ανάδειξη του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση και επί της ουσίας αποτελεί ένα σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να περιμένει μεγάλες αλλαγές αναφορικά με το χρέος της. Σε συνέντευξή του στο διεθνές πρακτορείο Reuters, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως οι αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δεν προβλέπουν χρηματοδοτικά προβλήματα στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη 15ετία και πρόσθεσε ότι «θα δούμε αν υπάρχουν αυξήσεις στις χρηματοδοτικές ανάγκες μέσα στα επόμενα 30 χρόνια». Ωστόσο, σημείωσε ότι το θέμα και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν έπειτα από διαβούλευση μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας (έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει μόνο αν η Αθήνα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και η Ευρωζώνη λάβει νέα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους) ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ευρώπη επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου. Ομως, δήλωσε ότι τα δάνεια που προσφέρει το ΔΝΤ έχουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και «μέρος του τρέχοντος προγράμματος είναι να βγάλουμε σταδιακά τα δάνεια του ΔΝΤ και να βάλουμε σταδιακά περισσότερα ευρωπαϊκά δάνεια».

Μάλιστα, με δηλώσεις του στο Bloomberg σχετικά με τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως «χρειάζονται ένα - δύο πρόσθετα μέτρα και διαβεβαιώσεις πριν συμμετάσχουν. Ενα από αυτά είναι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, κάποιες διαβεβαιώσεις για τα δημοσιονομικά και φυσικά το θέμα του χρέους. Θα έρθουμε σε αυτό (στο θέμα του χρέους) τον Νοέμβριο». Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «η προσέγγιση γίνεται όλο και πιο καθαρή. Θα εξετάσουμε πώς θα μπορεί η Ελλάδα να διαχειρίζεται το χρέος της σε ετήσια βάση». Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τα επιτόκια που πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα και έχουμε δώσει περίοδο αποπληρωμής 32,5 ετών. Επομένως δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους. Αλλά, θα μιλήσουμε γι’ αυτό με το ΔΝΤ. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσουμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει «μπει σε τροχιά» μετά τις εκλογές, ενώ σχολιάζοντας το θέμα του ελληνικού χρέους υποστήριξε ότι όλα θα γίνουν βήμα βήμα. Αρχικά θα πρέπει να εκταμιευθούν 3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα και εφόσον το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τότε μπορούμε να περάσουμε στο στάδιο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επίσης, δήλωσε ότι πλέον υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ για την πορεία του προγράμματος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή και το πρόγραμμά της είναι πάλι σε τροχιά.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου