Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ρωσικές και αμερικανικές επιδρομές κατά ISIS στη Συρία



Η ρωσική πολεμική αεροπορία άρχισε τις επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Η ρωσική πολεμική αεροπορία άρχισε τις επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Άμυνας της χώρας. Αεροπορική επίθεση εναντίον στόχων του Ισλαμικού κράτους πραγματοποίησαν την Τετάρτη και οι ΗΠΑ στη συριακή πόλη Aleppo.  Η αμερικανική αεροπορία θα συνεχίσει τις πτήσεις πάνω από το συριακό έδαφος, παράλληλα με τις επιχειρήσεις της Ρωσίας, ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος. 


Ωστόσο, έντονη κριτική προς τη Ρωσία ασκούν οι χώρες της Δύσης, υπονοώντας ότι οι ρωσικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας δεν στρέφονται κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά εναντίον ανταρτών και δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αιτιάσεις χαρακτηρίζοντάς τες ψευδείς. 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του είχε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς -όπως αναφέρει αμερικανός αξιωματούχος- οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι επικίνδυνες, καθώς δεν υπήρξαν συζητήσεις για τους κανόνες εμπλοκής ωστέ να αποφευχθεί σύγκρουση ή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο πλευρών. 

Σύμφωνα πάντως με τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον για τις ρωσικές επιχειρήσεις, μια ώρα πριν αυτές αρχίσουν, ζητώντας από τις αμερικανικές δυνάμεις να απομακρυνθούν από τον συριακό εναέριο χώρο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία είναι έτοιμη να σφυρηλατήσει διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία. 
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ωστόσο πως το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εξετάζει την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία προκειμένου να διαπιστώσει ποιους στόχους έχει πλήξει. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ανέφερε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για είναι κανείς σίγουρος ποιοι στόχου χτυπήθηκαν. 
Κέρι: Άλλο η μάχη ενάντια στον ISIS, άλλο η υποστήριξη του Ασάντ
«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν κάθε ειλικρινή προσπάθεια για την καταπολέμηση του ISIS και των ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ιδίως την Αλ-Νούσκρα», ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας πως εάν οι προσπάθειες της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν μια αυθεντική δέσμευση, τότε «τις καλωσορίζουμε».
«Ωστόσο δεν θα πρέπει να συγχέουμε την μάχη μας ενάντια στον ISIS με την υποστήριξη στον Ασάντ. Επιπρόσθετα, καταστήσαμε σαφές πως θα είχαμε σοβαρές ανησυχίες εάν η Ρωσία πλήξει στόχους στους οποίους δεν επιχειρούν δυνάμεις του ISIS ή ομάδων που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα», πρόσθεσε.
«Ενημερώσαμε τη Ρωσία ότι είμαστε προετοιμασμένοι να συζητήσουμε για τους κανονες εμπλοκής όσο το δυνατόν συντομότερο: αυτή την εβδομάδα», ανέφερε. Ωστόσο οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο εναέριο χώρο της Συρίας θα συνεχίσουν, όπως δήλωσε ο κ. Κέρι. 
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου