Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Σκάνδαλο Volkswagen: 9.119 "πειραγμένα" αυτοκίνητα στην Ελλάδα



Το σκάνδαλο της Volkswagen με το παραποιημένο λογισμικό που μείωνε την εκπομπή ρύπων στα αυτοκίνητα του Ομίλου, επηρεάζει και την Ελλάδα, μιας και 9.119 αυτοκίνητα της εταιρείας με το συγκεκριμένο λογισμικό φαίνεται κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.
Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω λογισμικό των κινητήρων ντίζελ της VW φαίνεται να φέρουν 6.362 επιβατικά οχήματα VW, 1.875 μοντέλα της Audi και 882 επαγγελματικά οχήματα της VW. Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες
τύπου EA 189 και σύμφωνα με την ελληνική αντιπροσωπεία παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση.

Η επίσημη αντιπροσωπεία τονίζει ακόμα ότι δεν επηρεάζονται τα καινούργια οχήματα που διαθέτουν το πανευρωπαϊκά ισχύον πρότυπο Εuro6 και πως τόσο η VW όσο και η Audi, θα παρέχουν συνεχή ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη, καθώς και τη δυνατότητα στους κατόχους να διακρίνουν αν το όχημά τους επηρεάζεται, βάσει του αριθμού πλαισίου.

Στόχος των αντιπροσωπειών είναι οι κάτοχοι των οχημάτων να ενημερωθούν για το πότε ειδοποιηθούν από το δίκτυο εξουσιοδοτημένων συνεργατών της ελληνικής αντιπροσωπείας για την εφαρμογή των απαραίτητων τεχνικών μέτρων. 
Διευκρινίσεις ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  

Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα σχετικά με τις εκπομπές ρύπων σε ορισμένο τύπο οχημάτων των εταιρειών της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης ζήτησε επισήμως από τις αντιπροσωπείες του εν λόγω ομίλου στην Ελλάδα (Kosmocar Α.Ε., ΒΙΑΜΑΡ ΑΕ, ΤΕΧΝΟΚΑΡ ΑΒΕΕ) διευκρινήσεις και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας ζήτησε να απαντήσουν επισήμως στα εξής ερωτήματα:
- Αν έχουν πωληθεί στη χώρα μας οχήματα τέτοιου τύπου και, αν ναι, ποιος είναι ο αριθμός τους;
- Σε αυτούς τους τύπους οχημάτων σε ποιους συγκεκριμένους ρύπους υπήρχε - υπάρχει παραποίηση των εκπομπών, μέσω της χρήσης ειδικού λογισμικού προγράμματος;
- Ποια είναι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι εταιρείες, ώστε να αντιμετωπιστούν στην εγχώρια αγορά τα πάσης φύσεως προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει από την πώληση των παραπάνω οχημάτων;
Όπως υπογραμμίζεται, σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία των εταιρειών και αναμένει την άμεση απάντησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου