Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Νάρκη» 107 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια



«Πονοκέφαλο» εξακολουθεί να προκαλεί στην κυβέρνηση το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Στο περιθώριο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων των stress tests, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων). 

Ο έλεγχος που διενήργησε η ΕΚΤ στη διάρκεια της αξιολόγησης, έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν στα «κόκκινα», καθώς η εξυπηρέτησή τους εμφανίζει προβλήματα. 


Τα ποσά αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ - αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών, αιχμή του οποίου είναι οι πλειστηριασμοί, μαζί με το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποτελούν προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες έκαναν λόγο για μία πολύ σημαντική πτυχή για την κοινωνική συνοχή.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις και όπως σημειώναν οι ίδιοι κύκλοι, οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα -και με το δεδομένο ότι όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα θα κλείσουν- φέρνει πιο κοντά την επιδίωξη, να υπάρξει, ειδικά για το ζήτημα, πολιτική λύση.

Το μήνυμα Τσίπρα στους συνεργάτες του

Mάλιστα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να δημιουργήσει μία «ομπρέλα» προστασίας για δανειολήπτες, οι οποίοι δικαιολογημένα καθυστερούν την καταβολή των δόσεών τους για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων. 

Ο ίδιος θα επιχειρήσει να περιγράψει όλες τις πτυχές του «καυτού» φακέλου στον Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διήμερη επίσκεψη του επιτρόπου στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, αισιοδοξώντας ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των εταίρων και θα εξασφαλίσει μια δίκαιη πολιτική λύση. 

«Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο -για πρώτη φορά- να ικανοποιήσουμε τα 46 από τα 48 προαπαιτούμενα, παρά τις προφανείς δυσκολίες και γνωρίζοντας την επιβάρυνση των πολιτών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μια άδικη και απάνθρωπη λύση για τα “κόκκινα” δάνεια, στην οποία επιμένουν οι τεχνοκράτες. Το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα με πολιτικό τρόπο, για να επικρατήσει κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής» ξεκαθάρισε, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε συνεργάτες του.

Δραγασάκης: Η κυβέρνηση αρνείται κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της Βουλής και κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν έλυσε το πρόβλημα, ούτε ανέκοψε την εξέλιξή του, ενώ είπε ότι η ΤτΕ επεξεργάζεται σχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατηγοριοποίηση των δανείων, ενώ θα θέτει στις τράπεζες συγκεκριμένους στόχους.

«Θέτουμε κατ' αρχήν το κοινωνικό κριτήριο και την προστασία της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση αρνείται κάθε έννοια αγοραπωλησίας δανείων, ενώ εξετάζει την αναδιάρθρωσή τους «εφόσον μπαίνουν κεφάλαια και επενδυτές».

Απομακρύνεται το σενάριο για «κούρεμα» καταθέσεων

Από τις επίσημες ανακοινώσεις για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, ξεκαθαρίστηκε και με τη «βούλα» της Φρανκφούρτης ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, εξέλιξη η οποία φαίνεται πως απομακρύνει τον κίνδυνο του «κουρέματος» των καταθέσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το «κλειδί», το οποίο έχει ξεκλειδώσει τη διαδικασία, είναι το γεγονός ότι διαχωρίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες.

Όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ, οι τράπεζες αναμένεται να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια το βασικό σενάριο των 4,4 δισ ευρώ -και ενδεχομένως μέρους του δυσμενούς σεναρίου- κάτι που σημαίνει ότι τα 10 δισ. ευρώ που έχει ήδη διαθέσει ο ESM από τον Αύγουστο είναι αρκετά για να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση, χωρίς να απαιτείται η εκταμίευση έστω μέρους των υπόλοιπων 15 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες με βάση την απόφαση του καλοκαιριού.



real 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου