Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Στις 12:00 του Σαββάτου το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μετά την επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τα κόμματα



Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠαΣοΚ κα Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.


Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.   

Η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει αύριο στις 12μμ στο Προεδρικό Μέγαρο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουρός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε κατ' αρχήν με τον προσωρινό πρόεδρο της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη τον οποίο και ενημέρωσε για το χρόνο της σύγκλησης του Συμβουλίου.

Ο κ. Πλακιωτάκης μετά το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Πρωθυπουργό δήλωσε σχετικά: «Σήμερα το πρωί δέχτηκα την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με θέμα το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και τη Συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό.

»Η Νέα Δημοκρατία, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως Πρόεδρός της, θα παραβρεθώ στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.Η συμμετοχή μου όμως, δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Οι συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις ευχάριστες.

Η Φώφη Γεννηματά, όπως μεταδίδεται από τη Χαρ. Τρικούπη, αντέδρασε έντονα όταν ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να της ρίξει ευθύνες επειδή αντιδρά στην πρόταση γαι το Ασφαλιστικό που κατέθεσε η κυβέρνηση ενώ το καλοκαίρι είχε ψηφίσει στη Βουλή την εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί εκείνος τη συμφωνία με τους εταίρους.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, του απάντησε, ότι αν ήθελε πραγματικά διάλογο για το Ασφαλιστικό θα τον είχε προκαλέσει από το καλοκαίρι, ότι το κόμμα της έχει εκδόσει δεκάδες ανακοινώσεις και έχει καταθέσει προτάσεις στις οποίες δεν έλαβε καμία απάντηση.

Επισήμανε επίσης στον Πρωθυπουργό, ότι το Ασφαλιστικό αποτελεί ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον προκάλεσε αν θέλει να συζητηθεί επί της ουσίας το θέμα να το φέρει στη Βουλή.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός κάλεσε τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι η κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήταν σε συνεννόηση με τους δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει το ασφαλιστικό.

Το πολιτικό παρασκήνιο πριν την επίσημη ανακοίνωση της σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών


Χθες, Πέμπτη, «μπλέξαν οι γραμμές» ανάμεσα στο Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη σύγκληση του Συμβουλίου. Επειτα από την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει και τις αντιδράσεις που υπήρξαν είτε δημοσίως από βουλευτές της αντιπολίτευσης είτε στο εσωτερικό της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από τον Αλέξη Τσίπρα  να διερευνήσει εκείνος τις προθέσεις των αρχηγών των υπόλοιπων κομμάτων, ώστε να μην υποστεί η Προεδρεία το πλήγμα ενδεχόμενης απόρριψης.

Την Πέμπτη δεν εκδηλώθηκε κάποια πρωτοβουλία από την πλευρά του Πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Από το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο,  διευκρινίστηκε ότι τα τηλεφωνήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης θα γίνουν την Παρασκευή το πρωί, αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, όπως και έγινε.

Ολο αυτό το μπλέξιμο προκάλεσε βραχυκύκλωμα στα κομματικά επιτελεία, τα οποία δεν γνώριζαν για πολύ ώρα ούτε το αντικείμενο της σύσκεψης - κάποια στιγμή η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη διευκρίνισε ότι η σύσκεψη αφορά το Ασφαλιστικό και το Μεταναστευτικό- ούτε αν αυτή θα γίνει υπό τον κ. Τσίπρα ή υπό τον κ. Παυλόπουλο. Επιπλέον, δεν ήταν βέβαιο ούτε αν θα γίνει το Σάββατο. Η συνεχής ανάμιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε πολιτικά ζητήματα, με τελευταίο κρούσμα τη δήλωση του ότι το PSI κατέστρεψε το Ασφαλιστικό, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα κόμματα και εξ αντικειμένου τον εμποδίζει να ασκήσει ανεμπόδιστα τον συνταγματικό του ρόλο. Τα πάντα, βρίσκονται πλέον στα χέρια του κ. Τσίπρα.    

Το γεγονός ότι χθες η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη παρουσιάσει επισήμως την πρόταση για το ασφαλιστικό, παρότι η αντιπολίτευση έχει θέσει επανειλημμένως σχετικό αίτημα, επιβάρυνε το κλίμα. Το ίδιο και η έγκριση που έσπευσε να πάρει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής που ενίσχυσε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός καλεί σε προσχηματικό διάλογο.   

Αλλά και για το μεταναστευτικό, το οποίο είναι πράγματι μείζον θέμα, δεν είχε εκδηλωθεί μια συνεκτική πολιτική με αποτέλεσμα να διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων για τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε χώρες της ΕΕ, ειδικά σε όσες έχουν αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τους εξαιτίας του φόβου τρομοκρατικής επίθεσης από τζιχαντιστές.   

Ανέμεναν, λοιπόν, να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία Τσίπρα για να οριστικοποιήσουν τη στάση τους. Η ΝΔ που πράγματι θα συμμετάσχει με τον Γιάννη Πλακιωτάκη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν θα δεσμευτεί για τίποτα.   

Στο ΠαΣοΚ διαμορφώθηκε η άποψη ότι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητούνται μείζονα εθνικά θέματα και όχι επιμέρους ρυθμίσεις π.χ για το Ασφαλιστικό, το οποίο είναι ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας και αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση. «Θα μπορούσαν αν ήθελαν να προκαλέσουν συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ή να καλέσουν σε εθνικό διάλογο. Αν εκτιμά ότι θα χάσει τη δεδηλωμένη στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό ας απευθυνθεί στον ΠτΔ και τα κόμματα με τρόπο ειλικρινή», επισήμανε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Αντιστοίχως από το Ποτάμι έθεσαν ζήτημα εμπιστοσύνης απέναντι στον κ. Τσίπρα. Με ανάρτηση του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε «τα δανεικά τέλος», και διευκρίνισε ότι το κόμμα του θα προσέλθει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «χωρίς ψευδαισθήσεις». «Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Οτι έγινε και με το μνημόνιο του (...) Την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δύο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Η Ένωση Κεντρώων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, θα συναινέσει στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά όπως διευκρινίζεται ο Βασίλης Λεβέντης θα επιμείνει στην «ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες. «Αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, ποια είναι αυτή η ώρα;», θέτουν το ερώτημα. 

Την Πέμπτη, από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχετικά με το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών εξεδώθη η  εξής ανακοίνωση:

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.

Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό. »

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου