Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ο κύβος ερρίφθη: Κάτω από τις 200.000 ευρώ η προστασία της πρώτης κατοικίας



Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για το ζήτημα των κατασχέσεων και πώς θα καλυφθούν τα χρήματα από την απόσυρση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Υπό την πίεση των Βρυξελλών, η κυβέρνηση κλείνει άρον-άρον τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, ώστε να προλάβει το Eurogroup της Δευτέρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύβος ερρίφθη για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να ρίχνει το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας κάτω από τις 200.000 ευρώ, χαμηλώνοντας και τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θέτει παράλληλα, ένα συνδυασμό κριτηρίων, που θα συνυπολογίζουν το συνολικό χρέος του δανειολήπτη τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά στο ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φαίνεται πως επελέγη τελικά η επιβολή φόρου 5% στον τζίρο των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, με αύξηση κατά 5 λεπτά στη στήλη των παιχνιδιών.

Οι ελληνικές προτάσεις θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς στην τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τετάρτης, με απώτερο στόχο τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του EWG μέσα στο Σαββατοκύριακο. Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν σε ετοιμότητα όλο το επόμενο τριήμερο, καθώς μόνο με έγκριση και εισήγηση του EWG θα μπορέσει να συζητηθεί το θέμα στο Eurogroup και να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι πίεσαν όλες τις προηγούμενες ημέρες ασφυκτικά την κυβέρνηση, ώστε να κινηθεί πιο γρήγορα στο θέμα των προαπαιτούμενων και συνολικά της αξιολόγησης, χρησιμοποιώντας ως “όπλο” τα 10 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ειδικό λογαριασμό του ESM.

Αν και τυπικά, η εκταμίευση των χρημάτων δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι θα είναι διαθέσιμα μόνο μετά την ψήφιση και την υλοποίηση και της 2ης δέσμης προαπαιτούμενων, η οποία όμως καθυστερεί και υπάρχουν φόβοι ότι με τους ρυθμούς που κινείται η κυβέρνηση, μπορεί να φθάσει έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, υπάρχουν φωνές που ζητούν να “μπλέξει” η δεύτερη λίστα με τα θέματα της αξιολόγησης, ώστε να πιεστεί ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση.




fortune 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου