Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας για τον προϋπολογισμό 2016


    
Σε ειδική συνεδρίαση,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σκύδρας, συζήτησε τον προϋπολογισμό του 2016 και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης. 
     Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι :
α. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκύδρας έχει συνταχθεί, με βάση τις γενικότερες κατευθύνσεις της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για δραματικές περικοπές στους πόρους, που κατευθύνονται στην τοπική διοίκηση, συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, υπερφορολόγηση κλπ

β. Μια σειρά υπηρεσίες του Δήμου (πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικής πολιτικής, καθαριότητας, κ.α) καλούνται, με βάση τον προϋπολογισμό, να λειτουργήσουν με νέες περικοπές στις δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση στους τομείς αυτούς θα παρουσιάσει περαιτέρω χειροτέρευση. Ακόμα και για σημαντικά προβλήματα, που αναδείχτηκαν με έμφαση την χρονιά που πέρασε, όπως π.χ το αποχετευτικό στο Μαυροβούνι, το κλείσιμο των παιδικών χαρών, η αντιπλημμυρική θωράκιση των οικισμών, των υποδομών και των καλλιεργειών από τις συνεχείς υπερχειλίσεις της Τάφρου 66, δεν προβλέπεται η διάθεση ούτε ενός ευρώ.
γ. Την ίδια στιγμή, ξεκάθαρη προσπάθεια συσκότισης των αιτιών και αποφυγής των πολιτικών ευθυνών, από την πλευρά της ΚΕΔΕ, της δημοτικής αρχής και των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων, αποτελεί «η γκρίνια» για την περικοπή των πόρων που κατευθύνονται στην τοπική διοίκηση, αφού οι περικοπές αυτές αποτελούν συνέπεια της περίφημης δημοσιονομικής προσαρμογής, ως όρου, για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ως προϋπόθεσης, για την χορήγηση επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους «που θα φέρουν την ανάπτυξη» . Αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, όμως, που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα, όλοι οι παραπάνω, τον υπερασπίζονται με συνέπεια και πάθος. 
    Η «Λαϊκή Συσπείρωση Σκύδρας» καταψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2016, επισημαίνοντας ότι σ΄αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πολιτική επιλογή να μην εξυπηρετηθούν, για ακόμα μια χρονιά,  βασικές λαϊκές ανάγκες όπως:
κάλυψη των αναγκών των σχολείων, η αντισεισμική θωράκιση και τα αντιπλημμυρικά έργα,
-η πλήρης χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και της μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό,
- η μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρομάγαζα,
- η εξασφάλιση της λειτουργίας, όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου (παιδικοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπίτι», ΚΑΠΗ κλπ), με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς δηλαδή, οικονομική επιβάρυνση των δημοτών.
- η αξιοποίηση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΣΕΣ), για την διεύρυνση και στήριξη των δημόσιων κοινωνικών δομών.
- η λειτουργία και στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, με εργαζόμενους που θα έχουν σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς ανάθεση των έργων και των υπηρεσιών σε ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, «Εθελοντές» και ΣΔΙΤ.
- η συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση όλων.
- η αποκατάσταση των παιδικών χαρών, ώστε αυτές να λειτουργούν με ασφάλεια.
- η συντήρηση των αθλητικών και πολιτιστικών υποδομών.

Για την «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΚΥΔΡΑΣ»
Μάνος Κανάκης
Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου