Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ερχεται η ανάκαμψη....το 2034.



Απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις της εταιρείας Prognos AG με έδρα τη Βασιλεία, για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση όπως αυτές παρουσιάζονται σε νέα έκθεση που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη», αναφέρει η σχετική έρευνα, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών «σοκ» καθώς και αυτής καθ’ αυτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.Ειδικά για το ποσοστό του εθνικού χρέους επί
του ΑΕΠ, η ίδια έκθεση εκτιμά ότι  θα παραμείνει υψηλότατο για χρόνια:
«Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» σημειώνεται, με την ιδιαίτερη υπογράμμιση ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της».
Πρόκειται ωστόσο για αυτό ακριβώς το σενάριο που απορρίπτει σταθερά η ευρωζώνη και κατεξοχήν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos  AG, Μίχαελ Μπέμερ, μιλώντας στην Die Welt για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, κάνει λόγο για μια ακόμη γενιά Ελλήνων μέχρις ότου η κοινωνία βρεθεί στα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός το οποίο τοποθετεί κοντά στο 2034.
«Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένα άνεργος», επισημαίνει.
Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μόνο από την δεκαετία του 2020 πια θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να οδεύσει σταθερά στην ανάπτυξη. Ενώ θα χρειασθούν 25 χρόνια πριν το ποσοστό ανεργίας φτάσει το 10%.
Μιλώντας βέβαια για την Ελλάδα, καταλήγει ο Μπέμερ, τα προγνωστικά ενέχουν πάντα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου