Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Πάλι τα ίδια.Στον αέρα η δόση των 2 δις.



Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της έγκρισης για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, καθώς παραμένουν άλυτα τα θέματα που αφορούν στο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας.
Τον τόνο έχει δώσει με δηλώσεις του ο επίτροπος Μοσκοβισί, κάνοντας λόγο -μετά την επίσκεψη του στην Αθήνα- για "κρίσιμη συνεδρίαση".

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, τη σκυτάλη παίρνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με σκοπό να υπογραμμίσει την ανάγκη να βρεθεί λύση, ειδικά σε ό,τι αφορά στα "κόκκινα δάνεια".

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται να ζητήσει τη συνδρομή της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Ολάντ.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν διεμήνυσε ότι καθημερινά σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως στο Eurogroup θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης.

Είναι σαφές, πάντως, ότι εάν η τρόικα δεν ανάψει το "πράσινο φως", το Eurogroup δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση κεφαλαίων προς τη χώρα μας.

Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε νέες προτάσεις στις Βρυξέλλες για ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η αύξηση της επιβάρυνσης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, εξασφαλίζοντας όμως αντισταθμιστικά οφέλη για τον Οργανισμό.

Στο θέμα των κόκκινων δανείων έχει ήδη καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη και προσδοκά πολιτική λύση.

Σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και των δανειστών.

Αλαλούμ με το EWG

Δοθείσης της παραπάνω κατάστασης, αλαλούμ επικράτησε την Παρασκευή σχετικά με τη σύσκεψη του Euroworking Group.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι υπάρχουν ακόμα αγκάθια, η σύσκεψη οδεύει προς αναβολή, ενώ υπήρξαν και αναφορές -από κύκλους του ΥΠΟΙΚ- ότι δεν είχε προγραμματιστεί καν σύσκεψη.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ, τόνισε ότι "οι συζητήσεις για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό".

Ερωτηθείσα για το ζήτημα των πλειστηριασμών, δεν απάντησε, επισημαίνοντας ότι "προχωρούμε, αλλά τόσο σε αυτό το θέμα όσο και σε άλλα προτιμάμε οι συζητήσεις να γίνονται εκεί που πρέπει και όχι παρουσίας δημοσιογράφων".

Αναφορικά με το Eurogroup της Δευτέρας, είπε ότι οι υπουργοί θα κάνουν αποτίμηση της κατάστασης.

Το Βερολίνο παρέπεμψε για το θέμα στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου