Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ισχυρός σεισμός 6 ρίχτερ στη Λευκάδα: Δύο γυναίκες νεκρές



Ισχυρός σεισμός το πρωί της Τρίτης στη Δυτική Ελλάδα. Δύο γυναίκες νεκρές. Σοβαρές καταστροφές στο οδικό δίκτυο και ζημιές. Κλείνουν τα σχολεία του νησιού για προληπτικούς λόγους

Δύο γυναίκες είναι τα θύματα του ισχυρότατου σεισμού 6 ρίχτερ στη Λευκάδα. Πρόκειται για μια 69χρονη από στην Πόντη Βασιλικής και μια 82χρονη από το Αθάνι. Η πρώτη γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Η δεύτερη γυναίκα, ετών 82 καταπλακώθηκε από το μαντρότοιχο του σπιτιού της στο Αθάνι. Παράλληλα, στο νοσοκομείο Λευκάδας μεταφέρθηκαν δύο παιδιά και δύο γυναίκες με μικροτραυματισμούς. Στο κέντρο Υγείας στο Αθάνι μεταβαίνει και κλιμάκιο από το νοσοκομείο Λευκάδας, ωστόσο η πρόσβαση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω των εκτεταμένων καταστροφών στο οδικό δίκτυο.
Στο νησί μετέβη με ελικόπτερο ο γγ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης για να δει από κοντά και να συντονίσει τις ενέργειες της γραμματείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση τυχόν σεισμόπληκτων. Επίσης, προληπτικά μετέβη στο νησί και η ΕΜΑΚ από τη Πάτρα με ειδικό σκύλο ανιχνευτή.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή στα 13 περίπου χλμ βορειοδυτικά της Λευκάδας και 285χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας, με ένταση 6 ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 2χλμ. Σημειώθηκε στις 09.10 το πρωί στα όρια του υποθαλάσσιου χώρου του νησιού, με μαρτυρίες να αναφέρουν πως έγινε αισθητός σε μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Ελλάδας και φυσικά των Ιονίων νήσων.
Μάλιστα, στις 10:33 σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 5 Ρίχτερ.
Η Πυροσβεστική της Λευκάδας προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό Αθάνι, όπου έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής. Επίσης, κατέρρευσαν ακατοίκητα σπίτια σε Ληξούρι και Ιθάκη τα οποία είχαν χαρακτηριστεί "κόκκινα" από τον σεισμό πέρυσι τον Ιανουάριο. Στο Αθάνι και τη Βασιλική λόγω των καταστροφών, η μετακίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι αδύνατη με αποτέλεσμα να γίνεται προσπάθεια να μετακινήσουν βράχια για να περάσουν να δουν τη κατάσταση που επικρατεί.
Οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας είναι σοβαρότατες. Ειδικότερα έχει υποστεί ζημιές το επαρχιακό δίκτυο Νυδρίου, Πηγαδησάνων, ενώ έχουν καταγραφεί καταστροφές στο οδικό δίκτυο προς Πόντη και προς Άγιο Νικήτα, στα Χορτάτα, στο Κομηλιό, στους Τσουκαλάδες, και στο Δράγανο.
Περιπολικά έχουν βγει στους δρόμους και ψάχνουν να δουν αν υπάρχουν περιστατικά ενώ και στη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας από Πάτρα μέχρι Αγρίνιο, και Πρέβεζα έχουν καταγραφεί μικροζημιές.
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλατσιάτος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ: "Ο Σεισμός έγινε αισθητός σε όλα τα νησιά του Ιουνίου. Με επίκεντρο μεταξύ Κεφαλονιάς και Λευκάδας, φαίνεται ότι επηρεάζει περισσότερο τη Λευκάδα. Δεν έχουμε επίσημη αναφορά ακόμη, δεν μπορώ να πω περισσότερα πράγματα. Για λόγους ασφαλείας, επειδή θα έχουμε πιθανότατα μετασεισμούς, αποφασίσαμε τα σχολεία να μην λειτουργήσουν σήμερα".
Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Βαγγέλης Ανδρεάτος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διέψευσε την είδηση για τρίτο νεκρό.
"Πρόκειται για κάποιον που ήταν εγκλωβισμένος, αλλά έχει ήδη απεγκλωβιστεί" είπε ο κ. Ανδρεάτος και συνιστά ψυχραιμία.
Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, έχει κάνει έκκληση στο ΓΕΕΘΑ να αποσταλούν στο νησί σκηνές και υπνόσακοι.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου