Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Δυο Συνταγματολόγοι εξηγούν για το αν μπορεί ή όχι ο Απ.Τζιτζικώστας να γίνει Πρωθυπουργός ως εξωκοινοβουλευτικός.



Με άρθρο το οποίο υπογράφουν στην «Καθημερινή της Κυριακής», δυο συνταγματολόγοι, οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Γεραπετρίτης και Φίλιππος Σπυρόπουλος, εκθέτουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητά του για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Το άρθρο εστιάζει στο γεγονός ότι μονάχα εν ενεργεία βουλευτής μπορεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της

Δημοκρατίας, μετά από εκλογές.Από στη στιγμή που εξαιτίας συνταγματικού κωλύματος, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν μπορεί να εκλεγεί βουλευτής τουλάχιστον μέχρι το 2019, στην περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και κερδίσει τις επόμενες εκλογές, δεν θα μπορεί να λάβει εκείνος εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.Ακολουθεί το σχετικό άρθρο των δυο συνταγματολόγων, που δημοσιεύεται σήμερα στην “Καθημερινή”:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ*, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ**
Μόνο βουλευτής μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κατά το Σύνταγμα

Ενόψει της εκλογής αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ετέθη εκ νέου ένα κλασικό ζήτημα συνταγματικού δικαίου, εάν δηλαδή είναι δυνατόν να υπάρξει μη κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός. Η αφορμή είναι γνωστή: ο ένας εκ των υποψηφίων προέδρων, ανώτερο αιρετό μονοπρόσωπο όργανο οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού (περιφέρεια), έχει, σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 1 του Συντάγματος, απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας. Συνεπώς, δεν μπορεί να ανακηρυχθεί υποψήφιος ούτε να εκλεγεί βουλευτής κατά τη διάρκεια της θητείας, για την οποία εξελέγη (έως 31 Αυγούστου 2019), ακόμη και αν παραιτηθεί. Το ισχύον Σύνταγμα, όπως αναθεωρήθηκε το 2001, προβλέπει στο άρθρο 37 παρ. 4 ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο ή αν ο αρχηγός/εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Από τη διατύπωση της διάταξης και την ένταξή της στη μηχανική του κοινοβουλευτικού συστήματος και της κομματικής δημοκρατίας συνάγεται ότι αποσκοπεί εκείνος που λαμβάνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή τη διερευνητική εντολή να είναι βουλευτής. Αλλως, η διάταξη δεν θα είχε κανένα απολύτως νόημα, αφού ο αρχηγός του κόμματος θα μπορούσε ούτως ή άλλως να λάβει την εντολή, ακόμη και αν ο ίδιος δεν ήταν βουλευτής. Κατά την τελολογία της διάταξης ο εντολοδόχος, εν δυνάμει πρωθυπουργός, οφείλει να διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση, ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα η κοινοβουλευτική διαδικασία και ιδίως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Υπό την έννοια αυτή, το ισχύον Σύνταγμα ανέχεται τον δυισμό μεταξύ του (μη κοινοβουλευτικού) αρχηγού του κόμματος και του (κοινοβουλευτικού) πρωθυπουργού, αντίθετα με ό,τι ίσχυε υπό το αρχικό Σύνταγμα του 1975 έως την αναθεώρησή του, το 1986, όπου προβλεπόταν στο άρθρο 37 παρ. 2 ότι σε περίπτωση μη ύπαρξης αρχηγού ή μη εκλογής του ως βουλευτού θα έπρεπε να προηγείται η ανάδειξη αρχηγού, στον οποίο θα εδίδετο και η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, για να μην υφίσταται δυαρχία.
Η συνταγματική απαγόρευση να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο είναι αποτύπωση μιας ιστορικής εξέλιξης που κορυφώθηκε το 1986 και οδήγησε σε ένα εξαιρετικά αυστηρό και αναλυτικό πλαίσιο ανάδειξης της κυβέρνησης. Το πλαίσιο αυτό μηδενίζει ουσιαστικά τη δυνατότητα παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας (έναντι του οποίου το Σύνταγμα διατήρησε εν πολλοίς την πολιτική δυσπιστία προς τον βασιλέα) και αναδεικνύει και εξαίρει τον ρόλο της Βουλής. Σε άλλες συνταγματικές τάξεις, ιδίως όπου λόγω της υφής του εκλογικού συστήματος και της πολιτικής πραγματικότητας ανθούν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, ο διορισμός μη κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού είναι συνήθης συνταγματική λύση. Στις περιπτώσεις αυτές ελλείπουν αναλυτικές συνταγματικές ρυθμίσεις. Το ιταλικό Σύνταγμα, π.χ., αφιερώνει στο πρωτότυπο κείμενο 20 μόνο λέξεις για την ανάδειξη της κυβέρνησης και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διορισμού μη κοινοβουλευτικού πρωθυπουργού («ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου και με πρότασή του τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου»). Το ελληνικό Σύνταγμα, αντίθετα, ρυθμίζει το θέμα της ανάδειξης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σε 353 λέξεις, οι οποίες, μάλιστα, δημιουργούν εκάστοτε έντονους ερμηνευτικούς προβληματισμούς.
Κατά το ελληνικό Σύνταγμα, μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο είναι δυνατόν να διοριστεί πολιτικός (μη υπηρεσιακός) πρωθυπουργός μόνο κατά το στάδιο που έπεται των διερευνητικών εντολών, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων ως τελευταίο καταφύγιο για τον σχηματισμό βιώσιμης πολιτικής κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Στο στάδιο ακριβώς αυτό προέκυψαν οι δύο μεταπολιτευτικές (μη υπηρεσιακές) κυβερνήσεις υπό μη κοινοβουλευτικούς πρωθυπουργούς: τον Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990) και τον Λουκά Παπαδήμο (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012). Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το ουσιαστικό περιεχόμενο των συνταγματικών μας διατάξεων που αφορούν την ανάδειξη της κυβέρνησης. Εντούτοις, με την υφιστάμενη συνταγματική αρχιτεκτονική, μη κοινοβουλευτικός αρχηγός κόμματος δεν μπορεί να διοριστεί πρωθυπουργός ή να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τούτο μπορεί να αλλάξει μόνο στο πλαίσιο αναθεώρησης και όχι μέσω δημιουργικής πολιτικής ερμηνείας της σαφούς διατύπωσης και έννοιας του Συντάγματος. Το Σύνταγμα είναι και οφείλει να παραμείνει υπεράνω της πολιτικής και όχι όργανό της.
*Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών
**Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών


11 σχόλια:

  1. Ο ένας συνταγματολόγος είναι κολλητός της Ντόρας, ο άλλος πρώην συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του κου Παυλόπουλου. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακατεύτηκε στην εκλογή του προέδρου της Ν.Δ. και έμμεσα έβαλε εναντίον του Τζίτζι.
    Καλό είναι να δημοσιεύσετε και το άρθρο του συνταγματολόγου του κου Τσακιστράκη που δημοσίευσε χθες η Καθημερινή. Που λέει ότι μπορεί o Τζίτζι να εκλεγεί Πρωθυπουργός . Αλλά και το άρθρο του πρώην υπουργού δικαιοσύνης και πρώην προέδρου των δικαστών κου Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος εκτός των άλλων λέει ότι μπορεί ο Τζίτζις πριν το 2019, αν γίνουν εκλογές, να εκλεγεί και βουλευτής σε άλλη εκλογική περιφέρεια εκτός της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας. Ως εκ τούτου ο κάθε αρχηγός κόμματος έχει δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα σε 2 εκλογικές περιφέρειες. Συνεπώς ο Τζίτζι δεν έχει κόλλημα να εκλεγεί βουλευτής.
    Επειδή όλο το σύστημα ξεσηκώθηκε κατά του Τζίτζι, αυτό με έκανε να αλλάξω και από κει που στήριζα άλλον υποψήφιο, στηρίζω τώρα με όλες μου τις δυνάμεις Τζιτζικώστα. Δεν δέχομαι την αδικία και τους εξυπνάκηδες του συστήματος που όλοι καταλαβαίνουμε που το πάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ Νίκο, από την μία λες πως το σύστημα κυνηγάει τον Τζιτζικώστα. Από την άλλη θεωρείς πως δεν είναι σύστημα να ανακοινώνει ο Θεοδωρίδης «ΕΚΤΑΚΤΟ» διευρυμένο περιφερειακό συμβούλιο για τα νοσοκομεία του νομού ζητώντας να παρευρεθούν σε αυτό βουλευτές, πολιτευτές, Δήμαρχοι και δεν ξέρω και εγώ ποιοι άλλοι την ημέρα και την ώρα που «ω τι σύμπτωση» ήταν προγραμματισμένη επίσκεψη υποψήφιου προέδρου της ΝΔ; Δεν είναι σύστημα να βγάζεις ως πρόεδρος δελτίο τύπου ομόφωνης στήριξης της τοπικής στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιτζικώστα λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον ίδιο χωρίς καν να συγκαλέσεις τοπικό συμβούλιο προκειμένου να τους ρωτήσεις αν θέλουν ή όχι να στηρίξουν την συγκεκριμένη υποψηφιότητα; Από τα 10 μέλη του συμβουλίου τους δύο μόνο που τυγχάνει να γνωρίζω καλά μου είπαν ότι ποτέ δεν ρωτήθηκαν από εσένα. Να υποθέσω ότι δεν θα ήταν και οι μόνοι ίσως. Κατά τα άλλα τον Τζιτζικώστα είναι που κυνηγάει το σύστημα.

      Διαγραφή
    2. Μπορώ να απαντήσω σε όλα αν οι ερωτήσεις γίνουν επώνυμα.
      Από που κι ως που μου αποδίδεις το παραπάνω σχόλιο ;
      Εχω το θάρρος να γραψω επώνυμα την άποψη μου και νομίζω ότι το κάνω στο Facebook, δεν την έκρυψα ποτέ και δεν θα το κανω ποτέ.
      Όποιος θελει δημόσια η ιδιωτικά (επώνυμα πάντα) μπορεί να με ρωτησει ότι θέλει...

      Διαγραφή
    3. ΝΘ, το ότι δεν αναφέρεσαι στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο να υποθέσω ότι έχει να κάνει με το ότι αποδέχεσαι το γεγονός ότι και ο Τζιτζικώστας παίζει εν μέρει με το σύστημα. Σωστά;

      Διαγραφή
    4. Δεν απάντησα σε τίποτα απ όσα ανέφερες και εξήγησα το γιατι παρ οτι υπάρχουν απαντησεις ξεκάθαρες για ολα. Επαναλαμβάνω στείλε μου μνμ ιδιωτικά η δημόσια να απαντησω σε ολα αλλά επιτέλους ας μάθουμε να μιλαμε επώνυμα ειδικά σε τέτοια ανώδυνα θέματα... ΝΘ

      Διαγραφή
    5. ΝΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙΜΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΝΩΝΥΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΧΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ ΣΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ. ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΕΣ ΑΛΛΟΥ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ.

      Διαγραφή
    6. Με κουράζει αφάνταστα να ξέρεις καλύτερα από εμενα τι είχα αποφασίσει να κανω και πότε, ειδικά απο την στιγμη που είπα ότι το παραπανω σχόλιο δεν είναι δικό μου (εκτός αν το εγραψες εσυ με σκοπο να το φορτώσεις σε εμενα) θα σε παρακαλέσω να αφήσεις αυτό το προνόμιο σε εμενα και σε εναν ακόμη άμεσα ενδιαφερόμενο. Πολύ πριν αποφασίσει ο Απόστολος να κάνει το βήμα είχα πει την άποψη μου. Δεν εχω να αποδείξω τίποτε σε κανεναν και εν τέλει μην ασχολείσαι μαζι μου... υπάρχουν σημαντικότερα θέματα που θα μπορούσες να προσφέρεις. Θα σε παρακαλεσω ευγενικα για άλλη μια φορά αν θελεις διαλογο δημόσια και έχεις τα ''κότσια'' καντον επώνυμα, αν θελεις εμπιστευτικά μπορούμε κατ' ιδιαν... διαφορετικα εξυπηρετείς μονο τον εαυτό σου και ισως και κατι άλλο. (εκτός αν είσαι ο γνωστός διαχειριστής του blog και νομιζεις οτι απαντωντας συνεχεια θα κραταμε την αναρτηση ψηλά) Δεν θα απαντήσω ξανα σε ανωνυμα και κακόπιστα σχόλια.και επειδη ειμαι σιγουρος οτι δεν εχεις τα κοτσια - Τέλος

      Διαγραφή
    7. Διακρίνω έναν πανικό ΝΘ τον οποίο ως ένα βαθμό τον καταλαβαίνω. Συνηθίζεται όταν ακούγονται αλήθειες για πράγματα που δεν μας συμφέρουν ή αρέσουν. Όσο για το αν το σχόλιο το οποίο λες ότι μπορεί να το έγραψα εγώ για να έχω μετά να σου την λέω, ξέρουμε πολύ καλά ότι μόνο ένας μορφωμένος σαν και εσένα μπορεί να γράψει τέτοια σχόλια. Εκτός και αν έγινε copy από το γραφείο τύπου Τζιτζικώστα. Όμως ΝΘ από όλα όσα έγραψες θα μπορούσα να συμφωνήσω σε ένα. Ότι αρκετά ασχολήθηκα μαζί σου. Άλλωστε δεν έχω την πολυτέλεια του δικού σου χρόνου να είμαι στημένως όλη την ημέρα πάνω από έναν υπολογιστή και ένα blog να κάθομαι να σχολιάζω κρίνοντας πάντα από την ταχύτητα των απαντήσεων αλλά και τις προχωρημένες ώρες που απαντάς.
      Προς Πέλλα Δώθε ελπίζω αυτό το σχόλιο να μην κοπεί καθώς και στο προηγούμενο δεν νομίζω να είχα γράψει κάτι προσβλητικό ή υβριστικό.

      Διαγραφή
    8. στημένως ;;; ασχολήσου και λίγο με την ορθογραφία σου έστω και στημένη.

      Διαγραφή
  2. Και μονο που η συζήτηση για να γινει χρειαζεται η εμπλοκή συνταγματολόγων καταλαβαίνει κανείς πως το όλο θεμα μπάζει.Καθαρές λύσεις .Τώρα ο Τσίπρας και για πρόεδρος της ΝΔ.Ούτως ή άλλως αυτός θα ναι τα επόμενα χρόνια.Ας είναι αρχηγός σε δύο κόμματα.Δεν μας χαλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και λέει ο Απόστολος «η Νέα Δημοκρατία έχει πολλά και άξια στελέχη για να αναλάβουν τον ρόλο την αντιπολίτευσης μέσα στη βουλή. Εγώ θα δίνω τις μάχες έξω στους δρόμους, στην κοινωνία εκεί που χάθηκαν οι εκλογές». Δεν μοιάζει να λογαριάζει ο Απόστολος ότι τις επόμενες εκλογές όσο πάτο και αν πιάσει ο Τσίπρας, τις εκλογές θα τις κερδίσει γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα έχει το συνταγματικό δικαίωμα να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και το κόμμα θα είναι χωρισμένο σε βιλαέτια για το ποιος θα κάτσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού αντί του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Που οποιοσδήποτε στη θέση του Τσίπρα θα φρόντιζε να κάνει τις εκλογές ακόμα κι 6 μήνες νωρίτερα προκειμένου να έχει αυτόν τον άσσο στο μανίκι. Καλό 2023 πλέον για την ΝΔ να δει κυβέρνηση, αν με όλα αυτά θα υπάρχει μέχρι τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή