Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Ανατροπές τελευταίας στιγμής στους πλειστηριασμούς



Ο οφειλέτης καλείται να εξασφαλίσει ότι οι τράπεζες δεν θα εισπράξουν λιγότερα από όσα σε περίπτωση πλειστηριασμού. Ερώτημα η συμβολή του Δημοσίου στους αδύναμους από το 2017. Οι εκκρεμείς υποθέσεις και όσες υποβληθούν ως 31/12 θα εξεταστούν με το υφιστάμενο πλαίσιο.
Με την ισχύουσα διάταξη και όχι με το νέο πλαίσιο που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου του 2016, θα εξεταστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις και οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από δανειολήπτες έως το τέλος του έτους στον υπάρχον Νόμο Κατσέλη.

Αυτή είναι μια από τις συνολικά 11 νομοτεχνικές βελτιώσεις του άρθρου 15 που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και το οποίο περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή σήμερα.
Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι η αξία του ακινήτου δεν θα καθορίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, αλλά με βάση οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος θα ορίζεται όχι μόνο η διαδικασία και τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη, αλλά θα προσδιορίζεται και το ποσό το οποίο θα λάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστική εκτέλεσης, καθώς και τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.
Επίσης μεταξύ των αλλαγών είναι οι εξής:
1. Στο αέρα βρίσκεται η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου στο σχέδιο διευθέτησης των οφειλών των ευπαθών ομάδων (για τα οποία το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώσει ένα μέρος της δόσης) μετά το 2016. Η διάταξη με τον τρόπο που αλλάζει αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη συνεισφορά δεν μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια τα τρία έτη», και ορίζει πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης, αλλά δεν αποσαφηνίζεται τι θα συμβεί το 2017 και το 2018.
Αντιθέτως διαγράφεται η παράγραφος που συμπεριλαμβανόταν στο αρχικό νομοσχέδιο η οποία προέβλεπε ότι «σε περίπτωση που οι πραγματοποιηθείσες καταβολές του οφειλέτη στους πιστωτές από 1.1.2017 και μέχρι το τέλος της συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπονται αυτών που ορίστηκαν με την απόφαση του δικαστηρίου, το υπολειπόμενο ποσό εξοφλείται από το Ελληνικό Δημόσιο».
2 Μια ακόμη νομοτεχνική βελτίωση που χρήζει περαιτέρω αποσαφήνισης, καθώς έχει προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των οφειλετών, είναι το σημείο που ο νομοθέτης αναφέρει πως «οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών».
Η συγκεκριμένη φράση περιλαμβάνεται στην 8η νομοτεχνική βελτίωση, -σ.σ. αφορά τις ευπαθείς ομάδες-, στην οποία αναφέρεται το εξής: «Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να προβεί σε μερική κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού που καταβάλλει ο οφειλέτης, που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και του ποσού που ορίζεται στο σχέδιο διευθέτησης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή το σχέδιο διευθέτησης οφειλών θεωρείται ότι εξυπηρετείται και οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών. »
Δικηγόροι οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τον Νόμο Κατσέλη και με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr αναφέρουν, πως η φράση «οποιοδήποτε μη καταβληθέν ποσό κεφαλαιοποιείται στο υπολειπόμενο ποσό του σχεδίου διευθέτησης οφειλών» αφορά το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ο τρόπος με τον οποίο είναι γραμμένο το νομοσχέδιο όσο και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις προκαλούν σύγχυση. Αλλοι δικηγόροι όμως υποστηρίζουν ότι την αδυναμία του κράτους να καλύψει τις υποχρεώσεις του θα τις φορτωθεί ο δανειολήπτης.
2. Η δόση που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης θα προσδιοριστεί στο μέγιστο της ικανότητας αποπληρωμής.
3. Ο οφειλέτης πρέπει να καταβάλλει ποσό τέτοιο ώστε οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεση τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή δεν θα εισπράξουν χαμηλότερο τίμημα από την εμπορική αξία, εκτός και αν συναινέσουν σε χαμηλότερο ποσό.
4. Ο οφειλέτης πρέπει να είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών.
5. Οι οφειλέτες που ανήκουν στην ευπαθή ομάδα, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο Ελληνικό Δημόσιο για την μερική κάλυψη του ποσού της μηνιαίας καταβολής του σχεδίου διευθέτησης οφειλών. Επίσης υποχρεούνται να καταβάλουν το μέγιστο της δυνατότητας αποπληρωμής του και σε κάθε περίπτωση υποχρεούται στην καταβολή ελάχιστης συνεισφοράς.
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου