Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Συμφωνία Ελλάδας - θεσμών για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων



Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, επιβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες πηγές της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, (EWG) οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο πακέτο και το οποίο συνδέεται με υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως τα μέσα Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Στόχος παραμένει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ενέργειες για τη δέσμη με τα δεύτερα προαπαιτούμενα, μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου, ώστε να αποδεσμευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που συνδέεται με αυτά τα μέτρα αλλά και να μπει στην τελική ευθεία η πρώτη αξιολόγηση, που συνδέεται άρρηκτα με το μεγάλο ζητούμενο της αναδιάρθρωσης του χρέους. Εκτός απροόπτου, οι επικεφαλής των Θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ενώ μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση, επιτυχώς, της πρώτης αξιολόγησης, το πιθανότερο στις αρχές του 2016 και η απόσπαση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το συντομότερο δυνατόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μεγαλύτερα «αγκάθια» κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ειδικά ως προς την ομάδα δράσης που θα αναλάβει να το διαμορφώσει, αλλά και στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων. Στη λίστα με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων εντάσσονται, μεταξύ άλλων:
1.      Παρεμβάσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
2.      Ρύθμιση «κόκκινων» δανείων.
3.      Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ).
4.      Ψήφιση νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.
5.      Δημιουργία ομάδας δράσης που θα αναλάβει να διαμορφώσει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
6.      Σύσταση νέας Γραμματείας Εσόδων που οι Θεσμοί επιμένουν πως θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη.
7.      Υπουργική απόφαση για εφαρμογή clawback στα νοσοκομεία.
8.      Μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ για τις αγορές προϊόντων, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακή και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.
9.      Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
Νωρίτερα χθες το μεσημέρι, ο Επίτροπος Π. Μοσκοβισί, εμφανιζόταν αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων, ενώ χαιρέτισε τη συνεργασία που έχει μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση με την Κομισιόν, τονίζοντας πως η συνεργασία διαπνέεται από θετικό κλίμα.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου