Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Τι δείχνουν οι ελιές στο μπράτσο για τον καρκίνο του δέρματος.



Το να έχετε περισσότερες από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο αποτελεί σημάδι υψηλού κινδύνου για καρκίνο του δέρματος προειδοποιεί μελέτη του πολύ σοβαρού King’s College του Λονδίνου.
Μπορούν οι κίνδυνοι καρκίνου του δέρματος να «διαβαστούν» σε μερικά δευτερόλεπτα χάρη σε έναν έξυπνο υπολογισμό; Ναι, απαντά η ομάδα ερευνητών του  King’s College, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα μελέτης με στόχο να διευκολύνει την πρόληψη καρκίνου του δέρματος.

Η εφημερίδα Guardian εξηγεί στο σάιτ της ότι οι ειδικοί βρήκαν πραγματικά έναν εύκολο τρόπο για να καθορίσουν αν ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει μελανώματα: από τον αριθμό των ελιών στο δεξί τους μπράτσο.
Οι ερευνητές εργάστηκαν με δεδομένα προερχόμενα από 3.594 δίδυμες γυναίκες οι οποίες επεσήμαναν τις ελιές που είχαν σε 17 διαφορετικές ζώνες του σώματος. Σημείωναν κάθε φορά τον τύπο της επιδερμίδας, το χρώμα των ματιών και την παρουσία ή όχι φακίδων. Τα δεδομένα μπήκαν στη συνέχεια σε σύγκριση με άλλες μελέτες που είχαν γίνει σε άντρες και γυναίκες.
Αποτέλεσμα: ο αριθμός των ελιών είναι ένας αποτελεσματικός δείκτης για να βρούμε αν υπάρχει ή όχι κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. «Εκτιμούμε ότι το 20-40% των μελανωμάτων προέρχονται από ελιές που προϋπήρχαν και το να έχει κάποιος πάνω από 100 ελιές στο σώμα του είναι μια ισχυρή προειδοποίηση», γράφει ο Guardian. Και για να το ανακαλύψει κανείς, το δεξί μπράτσο είναι ένας καλός δείκτης.
Η εφημερίδα Independent αναφέρεται επίσης στη μελέτη και σημειώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν πάνω από 7 ελιές στο δεξί τους μπράτσο έχουν 9 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάνω από 50 ελιές στο σώμα τους και επομένως να έχουν ή να αποκτήσουν καρκίνο του δέρματος. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους ανθρώπους που έχουν 11 ελιές στο μπράτσο που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός ελιών στο στόμα ξεπερνά το όριο.
«Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σημαντικά για την πρώτη θεραπεία και να επιτρέψουν στους γιατρούς να διαπιστώσουν πόσες ελιές έχει συνολικά ένας ασθενής» δηλώνει ο ερευνητής καθηγητής Simone Ribero.
Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να κοιτάζει κάποιος συχνά τις ελιές στο σώμα του. Το BBC υπενθυμίζει ότι πρέπει να παρακολουθούμε αν αλλάζουν χρώμα και όγκο και αν ο περίγυρος παρουσιάζει ερεθισμό ή ματώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου