Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Αφόρητες πιέσεις να δοθούν τα κόκκινα δάνεια στα τραπεζικά "κοράκια"



Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να απεμπλακεί με την παρέμβαση και του Πρωθυπουργού η κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πίεση των δανειστών για επώδυνες λύσεις εδώ και τώρα στο ζήτημα.
Ο υπ. Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ κ. Γιώργο Χουλιαράκη αποχώρησαν από την διαπραγμάτευση και μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου όπου γίνεται η ανασκόπηση των έως
τώρα συζητήσεων και θα αναζητηθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις.

Επειτα από περίπου 20 ώρες συνεχών διαπραγματεύσεων οι δανειστές επιμένουν να υπάρχει για τα στεγαστικά δάνεια μια κάλυψη από τον νόμο Κατσέλη μόνο για το 25% των περιπτώσεων, ενώ πιέζουν κάποια από αυτά να πουληθούν σε distress fund κάτι που η ελληνική πλευρά δεν δέχεται σε καμία περίπτωση.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε από το Σάββατο στις συνομιλίες με μια πρόταση, με την οποία καλύπτονται από το 58 έως και το 60% των «κόκκινων» δανειοληπτών.

Πρόβλημα υπάρχει και στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και μάλιστα σε δύο μέτωπα:

Το πρώτο είναι αν η πώληση δανείων από τις τράπεζες σε hedge funds θα αφορά τις χορηγήσεις πάνω από 1 εκατ. ευρώ όπως ζητεί η ελληνική πλευρά ή θα περιλαμβάνει το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως επιθυμεί η τρόικα.

Το δεύτερο είναι το ποιος θα αναλάβει το service των δανείων, με άλλα λόγια, ποιος θα έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση - αποπληρωμή των δανείων.

Αν, δηλαδή, μαζί με το δάνειο και την υποθήκη του, θα περνά και η διαχείριση του στον «αγοραστή» του δανείου ή αν η ευθύνη της διευθέτησης του δανείου θα παραμείνει στην τράπεζα που έχει κάνει την αρχική χορήγηση, ώστε να μπορέσει να πουλήσει το δάνειο σε καλύτερη τιμή και να έχει και ένα κέρδος από τις προμήθειες είσπραξης.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να υπάρξουν μόνο 5 εισπρακτικές εταιρίες που θα επιλεγούν με πολύ αυστηρά κριτήρια, οι οποίες θα αναλάβουν το ξεκαθάρισμα των δανείων αυτών.

Οι συνομιλίες της Κυριακής ξεκίνησαν το μεσημέρι με τις δύο πλευρές να απέχουν αρκετά από μια λύση, γεγονός που οδήγησε -έπειτα από συνεχείς επικοινωνίες των εκπροσώπων των Ευρωπαίων δανειστών με τους προϊσταμένους τους- και στην αναβολή της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group που ήταν προγραμματισμένο για την Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής.

Την Τρίτη το EWG

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλούμ χαιρέτιζε κατ’ αρχήν την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε μια σειρά από ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης όπως οι αλλαγές στις 100 δόσεις, τα ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τις αλλαγές στην διοίκηση του ΤΧΣ και των τραπεζών και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων.

Ανακοίνωσε όμως και την αναβολή της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης για την Τρίτη και ανάλογα με την πρόοδο των συνομιλιών για την διευθέτηση του θέματος των «κόκκινων» δανείων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου