Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Αισιοδοξία για «έντιμη λύση» στα κόκκινα δάνεια και συμφωνία στο Eurogroup



Την αισιοδοξία τους εκφράζουν στο Μέγαρο Μαξίμου για το επικείμενο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας παρά τα αγκάθια στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, στον απόηχο των συζητήσεων που έγιναν κατά τη διήμερη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί καθώς και του επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι λύσεις για τα ζητήματα του ΦΠΑ και κυρίως των κόκκινων δανείων, που για το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταστεί το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης, θα λήξουν έγκαιρα με την εύρεση μίας λύσης που θα μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού, καθώς θα διασφαλίζεται η εξαίρεση των χαμηλότερων στρωμάτων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Προς επίρρωση, από το Μαξίμου παραπέμπουν στις δηλώσεις τόσο του Μάρτιν Σουλτς, όσο κυρίως του Πιερ Μοσκοβισί για το θέμα. «Συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταλήξει σε έναν καλό συμβιβασμό με τους διεθνείς πιστωτές της. «Θα βρούμε τον συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής»πρόσθεσε.
Πέραν τούτων, από την κυβέρνηση παραπέμπουν και στις διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων για επικείμενη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας που θα δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. «Ελπίζω ότι ως τη Δευτέρα θα επέλθει η συμφωνία όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου» σημείωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters.
Παράλληλα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η ευθεία για πρώτη φορά σύνδεση του προσφυγικού με το «αγκάθι» των πλειστηριασμών από τον Αλέξη Τσίπρα. «Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Από την κυβέρνηση βλέποντας μία διάθεση διαλλακτικότητας επιχειρούν να αυξήσουν τις πιέσεις ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων.
Στο Μαξίμου πάντως αποτιμούν θετικά το διήμερο «φωτιά» του πρωθυπουργού με τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς εκτιμάται ότι Αθήνα και Βρυξέλλες ήρθαν ακόμη πιο κοντά στις θέσεις τους, τόσο στο ζήτημα του προσφυγικού, όσο και σε αυτό της υλοποίησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου στόχος είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκκρεμότητες ώστε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία κύκλοι των πιστωτών συνδέουν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εν συνεχεία να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς ήδη δυνάμεις φιλικά διακείμενες στις ελληνικές θέσεις, κυρίως από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εντείνουν τις πιέσεις για την απομείωση του χρέους της χώρας, με τελευταία περίπτωση τη χθεσινή διαρροή του Bloomberg για νέα παρέμβαση του Λευκού Οίκου.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου