Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Μεϊμαράκης 39,8%, Μητσοτάκης 28,5%



Με προβάδισμα 11,3 μονάδων του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη έναντι του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα που εν τέλει ανακοινώθηκαν χθες, αλλά και σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον ως προς τη δυναμική των δύο, πλέον, διεκδικητών, η κούρσα ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας εισέρχεται στην τελική της ευθεία.
Μετά ένα θρίλερ 48 και πλέον ωρών, που στιγμάτισε την κατά τα λοιπά τεχνικώς άρτια και πολιτικώς βαρύνουσα διαδικασία εκλογής, στην οποία συμμετείχαν 404.078 πολίτες...

η Νέα Δημοκρατία έκανε γνωστά τα τελικά ποσοστά που έλαβαν οι τέσσερις διεκδικητές: Ευ. Μεϊμαράκης 39,8% (160.823 ψήφοι), Κυρ. Μητσοτάκης 28,5% 115.162), Απ. Τζιτζικώστας 20,3% (82.028) και Αδ. Γεωργιάδης 11,4% (46.065 ψήφοι).
Την ώρα που η Ν.Δ. εμφανιζόταν διχασμένη στη Βουλή απέναντι σε ένα ζήτημα όπως το σύμφωνο συμβίωσης, δείγμα κι αυτό των πολλών διαφορετικών τάσεων και ομάδων στο εσωτερικό, στα γραφεία της Συγγρού διαδραματιζόταν έντονο παρασκήνιο ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα των αποτελεσμάτων. Παρά το γεγονός ότι η καταμέτρηση είχε τύποις ολοκληρωθεί, μέχρι την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εκτυλίχθηκε ένα εσωκομματικό θρίλερ.
Στο γραφείο του μεταβατικού προέδρου του κόμματος Γ. Πλακιωτάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γ. Τραγάκης και οι εκπρόσωποι των κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη πραγματοποιούσαν τις δικές τους συσκέψεις επί ενός αποτελέσματος που θεωρητικώς είχε ήδη διαμορφωθεί. Οργανωτική αδυναμία; Αναντιστοιχία ηλεκτρονικών και έντυπων αποτελεσμάτων; Ή μήπως ένας πόλεμος εντυπώσεων επί των ποσοστών και της διαφοράς μεταξύ των υποψηφίων; Πιθανότατα όλα μαζί. Παρά το στίγμα επί της διαλογής, αυτό που κρατούν οι «γαλάζιοι» είναι ότι το «συντηρητικό» και αστικό κόμμα της Ελλάδας έφερε εις πέρας μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία που ουδείς εκ των υποψηφίων αμφισβήτησε και κανένα από τα «νέα» κόμματα τολμά.
Οι κ. Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης οικοδομούν ήδη, είτε ευθέως είτε μέσω συνεργατών τους, τα διλήμματα της 10ης Ιανουαρίου, με το «βλέμμα» στο 30% και πλέον των «γαλάζιων» που την Κυριακή επέλεξαν τους κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη. Καθώς ο δεύτερος έχει ήδη λάβει θέση υπέρ του κ. Μητσοτάκη και αρκετοί βουλευτές που στήριξαν τον κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να κάνουν το ίδιο, δημιουργείται η αίσθηση μιας νέας δυναμικής υπέρ του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πλην, όμως, η εκλογή θα διεξαχθεί πλέον σε «κλειστό σώμα εκλεκτόρων», δηλαδή αποκλειστικά μεταξύ όσων ψήφισαν στις κάλπες της Κυριακής. Αυτό συνυπολογίζει το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, που εκτιμά ότι οι πολίτες δεν θα ακολουθήσουν άκριτα τις εισηγήσεις των βουλευτών (κάτι που αποτυπώθηκε εμφατικά στις περιφέρειες που ο κ. Τζιτζικώστας είχε δημόσια στήριξη νυν και πρώην βουλευτών, πλην όμως ήλθε ακόμη και τελευταίος), ενώ εμφανώς επιδιώκει να προσδώσει στην υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη το «στίγμα» του «νεοφιλελευθερισμού» που έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί αντισυσπειρώσεις στη βάση.

Στον αντίποδα, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει το διακύβευμα να τεθεί σε όρους ανανέωσης ή συντήρησης, κυβερνησιμότητας ή μη της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας παρωχημένες τις άλλες διαφοροποιήσεις. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, που έσπευσε (εμφανώς έναντι του κ. Μ. Βορίδη) αφενός να δηλώσει στήριξη στον κ. Μητσοτάκη, αφετέρου να θεωρήσει εαυτόν ως εκφραστή, όπως είπε, της δεξιάς τάσης στη Ν.Δ., σχολίασε χθες πως «ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορεί να συμβολίσει την ανανέωση και την αλλαγή σελίδας στο κόμμα».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου