Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία με συμμετοχή της Σ.Ο.ΝΕ. πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών



Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 20:00 διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, από τον εκπολιτιστικό όμιλο Γιαννιτσών “Η ΠΕΛΛΑ”, μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία, σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας, τη ΔΗΚΕΠΑΠ και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (Σ.Ο.ΝΕ) υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Αραμπατζή. Τα έσοδα διατέθηκαν εξ ολοκλήρου στο Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης μας.


Η Σ.ΟΝ.Ε έφτασε στην πόλη των Γιαννιτσών το μεσημέρι του Σαββάτου και της επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στο Πνευματικό κέντρο της πόλης από τον Δήμαρχο κ.Στάμκο, τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Μπαλτζίδη, τον εκπρόσωπο της Ι.Μ. Εδέσσης – Πέλλης και Αλμωπίας Πατέρα Γ. Σιδέρη και τον πρόεδρο του ΕΟΓ Η ΠΕΛΛΑ κ.Δόντσιο, παρουσία χορευτών τόσο του ομίλου αλλά και άλλων χορευτικών συλλόγων της πόλης μας. Συγκεκριμένα παραχώρησαν φορεσιές και χορευτές οι σύλλογοι «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ» - «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΡΑΝΤΖΑΛΙΩΤΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ» - «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ» -«ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΞΕΙΣ Ι.Ν. ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ» και «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ» τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Στη συνέχεια τους έγινε μια σύντομη παρουσίαση της φορεσιάς του κάθε χορευτή και ενδεικτικά οι μουσικοί έπαιξαν το τραγούδι Μακεδονία ξακουστή και το συρτό Μακεδονίας που χορεύτηκε από τους χορευτές. Σκοπός της υποδοχής ήταν αφενός μεν να εκφραστεί η εκτίμηση προς την ορχήστρα για την αφιλοκερδή συμμετοχή της αφετέρου δε να γνωρίσουν λίγα πράγματα για την πόλη των Γιαννιτσών και τους κατοίκους της, που τους φιλοξενούσε για δεύτερη φορά. Τα παιδιά της Σ.Ο.Ν.Ε ενθουσιάστηκαν με την υποδοχή και μετά από την σύντομη δεξίωση που ακολούθησε ξεκίνησαν να ετοιμάζονται για την συναυλία.

Η συναυλία ξεκίνησε σύμφωνα με το πρόγραμμα με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του ομίλου κ. Γ. Δόντσιου, ο οποίος είπε ότι: « Η προηγούμενη παρουσία της υπήρξε το εφαλτήριο ώστε να ενταχθούν στις τάξεις της παιδιά από την πόλη μας και να γίνουν κομμάτι του ταξιδιού της. Ελπίζουμε για κάποια άλλα να λειτούργησε τότε και να λειτουργήσει και σήμερα σαν αφορμή να ασχοληθούν με την μουσική και να βρούνε σε αυτή διέξοδο σε μια εποχή αδιεξόδων.


Η μουσική αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Υπήρξε από τα πρώτα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού και υπάρχει σε όλους τους πολιτισμούς είτε πρώιμους είτε πολύ ανεπτυγμένους. Ο Ρίλκε, έλεγε, όταν ακούς να τραγουδούν πλησίασε, οι κακοί δεν τραγουδούν ποτέ. Ζούμε σε μια εποχή που ποικίλες δυνάμεις επιθυμούν να σταματήσει η μουσική στην ζωή μας. Κέντρα αποφάσεων που καθορίζουν το μέλλον μέσα από τις ατελείωτες σελίδες οικονομικών αναλύσεων ξεχνούν τον άνθρωπο και μετρούν την ευτυχία και την επιτυχία με μόνο κριτήριο το κέρδος. Άνθρωποι μιας ακραίας εκδοχής του Ισλάμ, που δεν επιτρέπει καμία τέχνη και γνώση, διδάσκει την χρήση των Καλάζνικωφ στα σχολεία και οπλίζει παιδικά χέρια με αυτά, ενώ γεμίζει τις καρδιές τους με μίσος. Παράλληλα σπέρνει τον φόβο και καταφέρνει να βυθίσει μια ζωντανή ευρωπαϊκή πόλη, όπως οι Βρυξέλλες, στην σιωπή και τον φόβο. Πριν λίγες μέρες η τέχνη, η μουσική και η γνώση έχουν υποχρεωθεί σε μια εκκωφαντική σιωπή που αντηχεί στα άδεια πλακόστρωτα αυτού, που υποτίθεται πως είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού επιτεύγματος.

Σε απάντηση όλων αυτών μια ομάδα παιδιών με λίγα μέσα, πολύ μεράκι, αγάπη και όνειρα μαζεύεται κάθε εβδομάδα από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να μιλήσει μέσα από τη μουσική. Και όχι μόνο. Καλεί τον κόσμο να έρθει να δει ότι αξίζει να υπάρχεις για ένα όνειρο. Είναι εδώ εθελοντικά για να βοηθήσουν συνανθρώπους τους, που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, να έχουν τη δυνατότητα ιατρικής υποστήριξης. Το κοινωνικό ιατρείο είναι ο λόγος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Για να στηρίξουμε το έργο της εκκλησίας που έχει σταθεί με όλες της τις δυνάμεις αρωγός σε εκείνους που βρίσκουν κλειστές πόρτες και που η κρίση ήδη τους γονάτισε. Θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, ΕΙΝΑΙ ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ από εμάς διότι στις κοινωνίες, όταν πάσχει ένα μέρος σύντομα θα πάσχει και το υπόλοιπο. Αν εμβολιαστεί το παιδί μας αλλά όχι ο συμμαθητής του το παιδί μας δεν είναι ασφαλές. Γι αυτό όσοι μπορούμε ας βοηθήσουμε να υπάρξουν εμβόλια για όλα τα παιδιά της πόλης μας. Ας ενωθούμε σαν σύνολο. Τα μεγάλα και τα σημαντικά τα πετυχαίνουν τα σύνολα όχι οι μονάδες. Διαφορετικά όσο μεγάλα και αν είναι τα επιτεύγματά τους είναι απλά διάττοντες αστέρες χωρίς διάρκεια».

            Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γ .Στάμκος εξαίροντας την Σ.Ο.ΝΕ για το έργο της και λέγοντας πως πρόκειται για μια μοναδική ορχήστρα πανελληνίως και πως σε τέτοιες προσπάθειες ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός. Τέλος έλαβε τον λόγο ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σπυρίδης , που συνεχάρη τον ΕΟΓ “ Η ΠΕΛΛΑ” για την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε ενδεικτικά στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που συντελείται από την πλευρά της εκκλησίας, η οποία στους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς που διανύουμε έχει σταθεί με όλες της τις δυνάμεις δίπλα σε κάθε άνθρωπο που έχει προσφύγει σε αυτή, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων και καταγωγής. Επιπλέον αναφέρθηκε στην συνδρομή των ιατρών της πόλης για την λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου στους οποίους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την αφιλοκερδή προσφορά των υπηρεσιών τους στο κοινωνικό ιατρείο.

         
   Η συναυλία της Σ.Ο.Ν.Ε ήταν όπως αναμένονταν εξαιρετική, με γνωστά κομμάτια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, και ενθουσίασε το κοινό στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο. Μετά το πέρας της εκδήλωσης επιδόθηκαν αναμνηστικά δώρα και διπλώματα ενώ ο εμπνευστής και μαέστρος της Σ.ΟΝ.Ε κ. Ευάγγελος Αραμπατζής ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον ΕΟΓ “Η ΠΕΛΛΑ” για την φιλοξενία του αλλά και για την συνολική του στήριξη προς τη Σ.ΟΝ.Ε με την οποία ο όμιλος συνδέεται πλέον με δεσμούς βαθειάς φιλίας.






















Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος ευυπόληπτων προσωπικοτήτων της πόλης από τον πολιτικό, καλλιτεχνικό και επιχειρηματικό τομέα, όπως και από την Εκκλησία και τη Στρατιωτική Ηγεσία.
Τα έσοδα της συναυλίας ανήλθαν στο ποσό των 2570 ευρώ και παραδόθηκαν την Δευτέρα 30-11-2015 στα γραφεία του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών στον π. Ιωάννη Σπυρίδη από τον πρόεδρο του Ε.Ο.Γ “ Η ΠΕΛΛΑ” κ. Γ. Δόντσιο, την ταμία κ. Κ. Σόφτση -Μπαντουβάκη.
Ευχαριστούμε θερμά το κοινό της πόλης που στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια,



Το Δήμο Πέλλας υπό τον κ. Γ. Στάμκο και τη ΔΗΚΕΠΑΠ υπό τον κ. Κ. Μπαλτζίδη χωρίς την βοήθεια των οποίων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτή η φιλανθρωπική συναυλία.

Θερμές ευχαριστίες στους φωτογράφους μας για την αφιλοκερδή τους προσφορά :
Κώστα Παπαδόπουλο για τη βίντεο κάλυψη και παραχώρηση του βίντεο κατά την υποδοχή της ΣΟΝΕ
Γιάννη Ηλιόπουλο για την φωτογραφική κάλυψη της συναυλίας και την παραχώρηση όλου του φωτογραφικού υλικού προς τον Όμιλό μας και τη ΣΟΝΕ.
Βασίλη Μπόνη επίσημο φωτογράφο της ΣΟΝΕ για την παραχώρηση του φωτογραφικού του υλικού προς τον Όμιλό μας

Θερμές ευχαριστίες στους μουσικούς μας Παύλο Ματρακούλια (κλαρίνο), Θεόδωρο Σιταρά (τρομπέτα) και Γιώργο Τσαβδάρη (νταούλι) που με το ηχόχρωμά τους έδωσαν ξεχωριστή αίγλη στην υποδοχή.


Συμμετείχαν: Η Σοπράνο Έλενα Τιτίρλα και οι τραγουδιστές της Σ.Ο.Ν.Ε.: Πέιου Αθηνά, Παπαγεωργίου Θάνος, Χαλκιά Μιχαέλα, Αντωνακούδη Δήμητρα, Τσαλίκη Κυριακή.
Επιμέλεια & Παραγωγή: Unplugged Studio
Διοργάνωση: Εκπολιτιστικός Όμιλος Γιαννιτσών “ Η ΠΕΛΛΑ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου