Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η τσιμεντοποίηση της Έδεσσας μέσα από την βαρβαρότητα των «Αναπτυξιακών Αστικών Αναπλάσεων»



Η επιθετική τακτική απέναντι στο αστικό πράσινο και τους ελεύθερους χώρους που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί η Δημοτική Αρχή της Έδεσσας φαίνεται να μην έχει τελειωμό.

 Η πόλη της Έδεσσας βιώνει τη βαρβαρότητα της  αλυσίδας  των αστικών αναπλάσεων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται  στο  όνομα   μιας  στενόμυαλης δήθεν «αναπτυξιακής» λογικής και ενός λαϊκισμού που  έχοντας στόχο την εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών και  συντεχνιακών  συμφερόντων  κατάφεραν να βλάψουν ανεπανόρθωτα ,  σημεία αναφοράς  της  πόλης  με  αδιαμφισβήτητη  σημασία τόσο για  το  τουριστικό μέλλον  της  όσο και για  την  ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Εκατοντάδες αναίτιες κοπές δένδρων (ως δήθεν προβληματικών) τσιμεντοποιήσεις πάρκων ,εξαφανίσεις ποταμών (Κωνσταντινουπόλεως) παραχωρήσεις δημοτικών χώρων με την κατασκευή "ιδιωτικών" πλατειών. Καμιά πρόβλεψη για την ένταξη του ποδήλατου στον αστικό ιστό ,σπατάλη  (γκρέμισμα πέτρινων γεφυρών και καταστροφή υπάρχουσας υποδομής και αντικατάστασή της χωρίς λόγο από άλλη) και κακογουστιά ,είναι τα αποτελέσματα των δύο "μεγάλων" πολυδιαφημιζόμενων έργων με τίτλο «Ανάδειξη δικτύου ποταμοβραχιόνων της πόλης της Έδεσσας ως ζωντανό στοιχείο της καθημερινότητάς της»  και «Ανάπλαση Πλατείας Γρανικού, οδού 18ης Οκτωβρίου και των μεταξύ τους συνδετήριων οδών».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος το κατώτερο όριο για να είναι βιώσιμη μια πόλη αντιστοιχεί σε 10 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο ενώ σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το 2006 η ομάδα του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ιωάννη Τσαλικίδη για λογαριασμό του Δήμου Έδεσσας το αντίστοιχο ποσοστό –συμπεριλαμβανομένων και των δεντροστοιχιών των δρόμων μαζί με τα πρανή τους- φθάνει μόλις τα 7,2 τ.μ. πράσινου ανά κάτοικο. Αυτά τα δεδομένα αρκούν για να καταρρίψουν τον μύθο της "πράσινης πόλης" που υπάρχει για την πόλη της Έδεσσας.

Οι ευθύνες για τη ζημία που έγινε μέχρι τώρα στην πόλη επιμερίζονται αναλογικά από τους  διαχειριστές της δημοτικής εξουσίας μέχρι τον τελευταίο πολίτη.

Εμείς οι πολίτες της Έδεσσας λέμε:

ΟΧΙ στην βαρβαρότητα των "ΨΕΥΤΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ"

ΟΧΙ στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας

ΝΑΙ σε μια σύγχρονη βιώσιμη πόλη με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

                      ΤΕΤΑΡΤΗ 16-12-2015     ΩΡΑ 18.30
              ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ
   ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
                           ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου