Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Η "κόκκινη" Ελλάδα



 Κοντά στο 45% είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνια νησιά, καταλαμβάνοντας την κορυφή στις περιοχές της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι έχουν επωφεληθεί από τη θετική πορεία τουρισμού, αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή της Κυριακής".
Στον αντίποδα, αντίθετα, με το χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων –δηλαδή 35%-, βρίσκονται η Ήπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία, παρότι
πρόκειται για περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων λόγω της κρίσης.
​Οι πιο πλούσιες περιοχές μπορεί να υπερτίμησαν τις δυνατότητές τους και διαμόρφωσαν ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουνΣύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη κατανομή των επισφαλειών οφείλεται σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, στα χαλαρά κριτήρια με τα οποία έδιναν δάνεια οι τράπεζες τις ημέρες της ευφορίας, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο πλούσιες περιοχές μπορεί να υπερτίμησαν τις δυνατότητές τους και διαμόρφωσαν ένα επίπεδο ζωής που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν.

Στις περιοχές με τα "κόκκινα" δάνεια περιλαμβάνονται επίσης η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, αλλά και η Θεσσαλία. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, που επικαλείται η εφημερίδα, στην Πελοπόννησο τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια σε σεισμόπληκτους, τα οποία βρέθηκαν από νωρίς σε καθεστώς οριακής καθυστέρησης. Όσο για τη Θεσσαλία, το μεγάλο ποσοστό των "κόκκινων" δανείων αφορά αγρότες και νοικοκυριά.

Τα "κόκκινα" δάνεια ανά περιοχή

Πελοπόννησος 46%
Κρήτη 45%
Αν. Μακεδονία 45%
Δωδεκάνησα 44%
Ιόνια νησιά 43%
Στερεά Ελλάδα 43%
Θεσσαλία 42%
Δυτ. Μακεδονία 34%
Ήπειρος 33%
Βόρειο Αιγαίο 32%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου