Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Και ξαφνικά...εγένετο συμφωνία Τσίπρα-δανειστών.



Κορυφώνονται οι συνομιλίες Αθήνας-δανειστών και μέχρι σήμερα, Σάββατο μεσημέρι, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα, που θα ανάψει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ.Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου κατέληξαν σε συμφωνία μετά και τον σημερινό, τελευταίο, γύρο συνομιλιών Σταθάκη και Τσακαλώτου με τους δανειστές, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής.

Αμέσως μετά οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαίωσαν ότι κλείστηκε η συμφωνία και περιέγραψαν σε αδρές γραμμές το περίγραμμά της.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταθάκη: «Επιτεύχθηκε συμφωνία. Προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια. Εξαιρούνται ως 15 Φεβρουαρίου τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά.
Μετά τις 15/2 θα υπάρξει νέο πλαίσιο, όπου θα οριστούν κατηγοριοποιήσεις και εξαιρέσεις.
Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: Το Σάββατο έρχεται το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή. Θα ψηφιστεί το βράδυ της Τρίτης και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, θα γίνει ως την άλλη Παρασκευή 18/12.
  • Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: Σταδιακά θα ξεδιπλώνεται η δομή και λειτουργία του, Θα αρχίσει να λειτουργεί σε εύλογο χρονικό διάστημα – υπολογίζεται μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου, κοντά στο Πάσχα
  • Για το Ενιαίο μισθολόγιο: Δεν θα υπάρχει καμία μείωση μισθών
Κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά τη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και την πρόοδο που έχει καταγραφεί στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία θα «σπάσουν» σε δύο φάσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, ενημέρωσαν και το EuroWorking group μέσω τηλεδιάσκεψης για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Οπως έγινε γνωστό το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί το βράδυ του Σαββάτου, τη Δευτέρα θα συζητηθεί στις Επιτροπές, ενώ την Τρίτη στην Ολομέλεια.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή έσπευδε να διευκρινίσει πως το αποψινό EWG δεν περιελάμβανε στην ατζέντα του το ελληνικό ζήτημα και πως δεν σχετίζεται με συμφωνία Αθήνας-δανειστών. «Ηταν προγραμματισμένο» εξηγούσε και διευκρίνιζε πως θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση του EWG την Τρίτη ή την Τετάρτη – αφού θα έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο – προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ.ευρώ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται τέλος η ψηφοφορία της Τρίτης στην Ολομέλεια, αν και το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν εκφράζει ανησυχία για διαφοροποιήσεις.
Ερχεται και νέο πολυνομοσχέδιο για να «χρυσώσει» το χάπι
Σε αντιστάθμισμα των παραπάνω, η κυβέρνηση αναμένεται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να καταθέσει πολυνομοσχέδιο «παράλληλου προγράμματος».
Αυτό, θα περιλαμβάνει δράσεις όπως: μέτρα ενίσχυσης στα νοσοκομεία, ενισχυτική διδασκαλία, θέσεις απασχόλησης για την ανεργία κ.α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου