Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Φιάσκο: Πήραν πίσω το παράλληλο πρόγραμμα μετά την αντίδραση των δανειστών



Λένε ότι θα το επανακαταθέσουν αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές - Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου αναστέλλεται τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου - Ο Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσε το Euro Working Group για την απόσυρση
Μετά την σφοδρή αντίδραση των Ευρωπαίων δανειστών που απείλησαν ακόμη και με πάγωμα της εκταμίευσης της δόσης του ενός δισ, η κυβέρνηση απέσυρε άρον-άρον το σχέδιο νόμου με το παράλληλο πρόγραμμα!


Η απόφαση αυτή ελήφθη ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Κατά πληροφορίες, σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και άλλους υπουργούς αποφασίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα αποσύρεται. Είναι προφανές ότι μετά τα διαβήματα των Ευρωπαίων που χαρακτήρισαν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με το παράλληλο πρόγραμμα μονομερή ενέργεια, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να «παγώσει» μέχρι νεοτέρας τις ρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει για έγκριση από τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να το επανακαταθέσει μέτα τις γιορτές, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους δανειστές. Κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο www.protothema.gr παραδεχόταν ότι η βασική διαμαρτυρία των δανειστών συμπυκνώνεται στο γεγονός πως το πολυνομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα δεν ήταν κοστολογημένο.

Μετά και τις αντιδράσεις δανειστών αλλά και βουλευτών, επειδή το νομοσχέδιο κατατέθηκε χωρίς καν να έχει κοστολογηθεί επαρκώς και με διαδικασίες-εξπρές για να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση «ανέκρουσε πρύμναν» και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη,  με τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και άλλους,

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο protothema.gr ότι το νομοσχέδιο δεν θα προχωρήσει στη Βουλή αλλά θα έρθει μετά τις γιορτές, και ότι η απόφαση αυτή είναι οριστική. Για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Euro Working Group, προκειμένου να μη θεωρηθεί «μονομερής ενέργεια» η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Επί της ουσίας, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε
​​την ενόχληση των θεσμών για την κίνηση του νομοσχεδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά «έχουν και αυτοί τα δίκια τους».
Βουλή: Μετά τις 7 Ιανουαρίου η συζήτηση του παράλληλου προγράμματος

Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου. Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις (3) Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου.

Η προγραμματισμένη για σήμερα στις έξι το απόγευμα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για την συζήτηση επι της αρχής του νομοσχεδίου και την συζήτηση των άρθρων αναβάλλεται. Η συζήτηση επρόκειτο να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και το Ποταμιού που είχαν αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι γιατί οι προωθούμενες διατάξεις δεν έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν είχαν επεξεργαστεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ).

«Οπου δεν αναφέρονται ποσοτικοποιημένες δημοσιονομικές επιπτώσεις δεν αποστέλησαν τα σχετικά στοιχεία από τις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΓΛΚ.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι μεταξύ των άρθρων έχουν παρεισφρήσει «φωτογραφικές» και «ρουσφετολογικές» ρυθμίσεις.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η επίσημη δικαιολογία που προβλήθηκε από το προεδρείο της Βουλής για την αναβολή της συζήτησης του «παράλληλου προγράμματος» είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Εξερχόμενος της Διάσκεψης των Προέδρων, ο κ. Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι οι αλλαγές στον προγραμματισμό της συζήτησης έγιναν προς ικανοποίηση των αιτημάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που είχαν ζητήσει την αναβολή της συζήτησης, έως ότου κατατεθεί νέα κοστολογημένη έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Απαντώντας, δε, σε ερώτημα για το αν ισχύουν οι πληροφορίες περί δυσαρέσκειας των Θεσμών, ο πρόεδρος της Βουλής αρκέστηκε να πει: «Δεν επιβεβαιώνω τίποτα».

Από την άλλη, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από τις αντιδράσεις τους, για να «κρύψει» την εμπλοκή που έχει προκύψει με τους δανειστές.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου