Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι ονειρεύονται στη ΝΔ το ελληνικό κόμμα της Λεπέν;



Η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς Λεπέν στη Γαλλία και η πρωτιά στις περιφερειακές εκλογές του Εθνικού Μετώπου άνοιξε την…όρεξη και στην Ελλάδα σε σκληρούς δεξιούς παράγοντες που θέλουν να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στη χώρα μας.
Στα ενδότερα της δεξιάς παράταξης γίνεται εκτενής συζήτηση για την ανάγκη εκπροσώπησης του 18% των δεξιών ψηφοφόρων.
Συγκεκριμένα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και στο ευρύτερο πεδίο της Δεξιάς
παράταξης, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η συζήτηση για τη δημιουργία ενός «γνήσιου, δεξιού λαϊκού κόμματος».
Η πρωτιά της Λεπέν και η δυναμική που ανέπτυξε, όχι απλά αναζωπύρωσε τη σχετική συζήτηση, η οποία είναι σε εξέλιξη από την ήττα της Ν.Δ. τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά την φούντωσε ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thetoc.gr στα ενδότερα της δεξιάς παράταξης γίνεται εκτενής συζήτηση για την ανάγκη εκπροσώπησης του 18% των δεξιών ψηφοφόρων οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές μετακινούνται όλο και πιο δεξιά της Ν.Δ.
Ως εκ τούτου θεωρούν επιβεβλημένη τη δημιουργία ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος που μπορεί να συγκινήσει τους σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους, καθώς, όπως λένε, υπάρχει η μαγιά και το έδαφος: η οικονομική κρίση και όσα προκαλεί με μεγαλύτερο θέμα την ανεργία και το μεταναστευτικό.
Η συζήτηση, όσο και εάν διαψεύδεται, έχει στον πυρήνα της τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη που αποτελεί τον εν δυνάμει αρχηγό ενός τέτοιου κόμματος. Ο ίδιος αν και το διαψεύδει και δηλώνει την αμέριστη στήριξή του στον υποψήφιο πρόεδρο της Ν.Δ. Απόστολο Τζιτζικώστα, εντούτοις, φέρεται όχι απλά να το σκέπτεται, αλλά να το συζητά με κεντρικούς παράγοντες της καθαρής δεξιάς, όπως τον πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά, τον Τάκη Μπαλτάκο.
Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε θα εκδηλωθεί η συγκεκριμένη κίνηση, την οποία θα στηρίξουν και άλλοι βουλευτές, προερχόμενοι από τις τάξεις της Ν.Δ.
Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε θα εκδηλωθεί η συγκεκριμένη κίνηση.
Αυτή τη στιγμή στην Κ.Ο. της Ν.Δ. υπάρχει μια ομάδα, τουλάχιστον 10 σκληρών δεξιών και άρα το νέο κόμμα δύναται να έχει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με ότι αυτό σημαίνει για το παιχνίδι εξουσίας που διεξάγεται στον ευρύτερο χώρο της δεξιάς.
Ο Τ. Μπαλτάκος λέγεται ότι είναι θιασώτης μιας τέτοιας κίνησης που θα δώσει, όπως λέει άλλον αέρα στη δεξιά παράταξη και κυρίως θα αποκτήσει ένα γνήσιο εκφραστή, ενώ σταδιακά θεωρούν πως θα μειωθεί και η δύναμη της Χρυσής Αυγής.
Τα σενάρια και τα σχέδια γίνονται στη βάση, ότι μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, πάντα υπήρχε ένα 5-7% οπαδών της Εθνικής Παρατάξεως, οι οποίοι στην πορεία ενσωματώθηκαν στη Ν.Δ. και τα τελευταία χρόνια, λόγω και του μνημονίου είχαν εγκαταλείψει το κόμμα για άλλα σχήματα στα δεξιά της.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει στις εκλογές για την ηγεσία της Ν.Δ. Εάν εκλεγεί ο Απ. Τζιτζικώστας που είναι μια καθαρά δεξιά επιλογή, όπως τον κατηγορούν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε όλα αλλάζουν και τα σχέδια θα μείνουν στο συρτάρι, καθώς θα επιχειρηθεί η μετατόπιση της Ν.Δ. στα δεξιά.
Σε διαφορετική περίπτωση όμως, η ήττα του Απ. Τζιτζικώστα, ανοίγει τα φτερά του Μ. Βορίδη για τη δημιουργία ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος με συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους στελέχη, όπως ο Τ. Μπαλτάκος, ενώ λέγεται ότι ένα τέτοιο σχήμα θα το ήθελαν και συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου, οι οποίοι έχουν και σκληρές δεξιές απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου