Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Μύκητας απειλεί με εξαφάνιση τις μπανάνες



Πριν από δύο έτη έκανε ξαφνικά την εμφάνιση του ένας μύκητας που άρχισε να καταστρέφει τις σοδειές της μπανάνας κυρίως στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Βόρειας Αυστραλίας. Ηταν ο Foc Tropical Race 4 (Foc-TR4), ένα νέο στέλεχος του Fusarium oxysporum του υποείδους cubense (Foc). Για ένα διάστημα οι επιστήμονες πίστεψαν ότι θα περιοριζόταν στις περιοχές που εμφανίστηκε αρχικά. Όμως γρήγορα ο μύκητας πέρασε στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση
«PLoS Pathogen» o μύκητας κατάφερε να περάσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και καταστρέφει πλέον τις σοδειές στην Λατινική Αμερική απειλώντας έτσι με κατάρρευση την παγκόσμια παραγωγή μπανάνας.
Σε πιο δεινή θέση βρίσκεται σύμφωνα με τη μελέτη η πιο δημοφιλής ποικιλία μπανάνας, η Cavenish. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης είναι άμεση ανάγκη για «δραστικές αλλαγές στρατηγικής» ώστε να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του μύκητα.
Προτείνουν την ανάπτυξη νέων μεθόδων καλλιέργειας καθώς και δημιουργία νέων ανθεκτικών στον μύκητα και τις ασθένειες ποικιλιών μπανάνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου