Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας διαλόγου στο Παλαιστινιακό



Στον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και γέφυρας διαλόγου στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.
Όπως είπε, η χώρα μας «δεσμεύεται ενεργά για την προώθηση μιας λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει την εγκαθίδρυση ενός βιώσιμου, ενιαίου εδαφικά, ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, ενός κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια με το Ισραήλ».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Αμπάς συμφωνήθηκε πως η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή και ως μεσογειακή χώρα, και πέρα της παραδοσιακής φιλίας που έχει με τον παλαιστινιακό λαό, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, και ιδιαίτερα σχέσεις με το Ισραήλ, έχει τη δυνατότητα να παίζει εποικοδομητικό ρόλο γεφύρωσης των διαφορών πάντοτε στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.
Το ίδιο είχε τονίσει και υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Παλαιστινιακού.
Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, μετά τη συνάντηση που είχαν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών και τον σεβασμό του ιστορικού status quo των ιερών τόπων, ενώ εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στο πρόσωπο του κ. Αμπάς. 
Ανακοίνωσε ακόμη ότι στο εξής στα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους θα χρησιμοποιείται ο όρος Παλαιστίνη και όχι ο όρος Παλαιστινιακή Αρχή, κάνοντας λόγο για ενέργεια και μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό.
Ο Πρωθυπουργός παράλληλα εξέφρασε ανησυχία, μεταξύ άλλων, για την ευρύτερη περιφερειακή αποσταθεροποίηση, την άνοδο θρησκευτικών δυνάμεων που βασίζονται στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.
Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα καθυστερεί την επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι μία βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό μπορεί να έρθει μονό μέσα από ουσιαστικές συνομιλίες των δύο πλευρών.
Αφού σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αδελφικές σχέσεις με την Παλαιστίνη, αλλά και σχέσεις συνεργασίας με το Ισραήλ και επισήμανε ότι επιθυμεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, τόνισε ότι όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, η Ελλάδα θα προχωρήσει στα αναγκαία βήματα.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η επίλυση του Παλαιστινιακού συνιστά «κλειδί» για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια πολύπαθη περιοχή.
Εξέφρασε επίσης την πλήρη ικανοποίησή του για τη σπάνια, όπως είπε, ομοφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στο ψήφισμα του κοινοβουλίου υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και η Ελλάδα να γίνει η πύλη για την μεταφορά τους στην Ευρώπη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. 
«Ο λαός μας και τα εδάφη μας χρειάζονται υπεράσπιση από τη διεθνή κοινότητα για έχουμε ελευθερία και δημοκρατία, όπως έχουν και οι άλλοι λαοί» ανέφερε από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.
 «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού», είπε ο κ. Αμπάς ο οποίος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Ελλάδα και για την υποδοχή του στην όμορφη και ιστορική Αθήνα ενώ μετέφερε και τις ευχαριστίες του παλαιστινιακού λαού στο «φίλο» λαό της Ελλάδος, που «απέδειξε ότι είναι ένας λαός που έχει ιστορία, πολιτισμό και ανθρωπιά».
Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι εκτιμά βαθύτατα τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους στον παλαιστινιακό λαό, που κατανοούν τα δεινά που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης. Ευχαρίστησε επίσης και τα κόμματα για το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής.
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο πλευρών και για τη δημιουργία διϋπουργικής επιτροπής.
«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για τα δεινά του λαού της Παλαιστίνης και την κατοχή της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη για ειρήνευση, για την ακύρωση της κατοχής και του εποικισμού, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από τους Ισραηλινούς και για την επιστροφή στην Παλαιστίνη των προσφύγων.
Θέλουμε ειρήνευση με τους γείτονες μας Ισραηλινούς, με τα σύνορα του 1967, τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστίνης και υπογράμμισε ότι η συνέχιση της κατοχής και του εποικισμού δεν μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ επισήμανε ότι «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει ειρήνευση στην περιοχή και επίλυση του Παλαιστινιακού». Ανέφερε επίσης ότι η Παλαιστίνη στηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να χτυπηθεί η τρομοκρατία και οι πηγές της.
Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου