Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Άγριο τσεκούρι στις συντάξεις.Αγωνία για τα κόκκινα στεγαστικά.



Στο πακέτο των 13 προαπαιτούμενων θα συμπεριληφθούν μόνο τα επιχειρηματικά δάνεια, σε αντίθεση με τα στεγαστικά κόκκινα δάνεια που φαίνεται πως παραμένουν σε αναμονή της απόφασης των δανειστών.Αυτό διαφάνηκε από την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου συνομιλιών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των θεσμών. Ενώ από την συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους δανειστές προέκυψε ότι οι δανειστές δεν μίλησαν ακόμα για την τύχη των περικοπών στις
συντάξεις καθώς όπως είπε ο υπουργός «άκουσαν, χωρίς να απορρίψουν» τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Προς στιγμήν όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, παραμένει η «δέσμευση του πρωθυπουργού για προστασία συντάξεων από μειώσεις».
Να σημειωθεί ότι οι δανειστές απαιτούν να μπει ψαλίδι στις κύριες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές, τα εφάπαξ καθώς και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στην καταβολή της εθνικής σύνταξης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η μείωση στις επικουρικές θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ.
Η περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης του 10% ενώ το μέρισμα του μετοχικού ταμείου των πολιτικών υπαλλήλων αναμένεται να κουρευτεί κατά 30%.  Ωστόσο  το θέμα του εφάπαξ και των μερισμάτων θα τεθεί σε δεύτερο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης και την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στα μέσα Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου