Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Διωγμοί και απελάσεις Τούρκων από τη Ρωσία.Οργή Πούτιν κατά της Άγκυρας.



Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες Τούρκων που ζουν και εργάζονται στην Τουρκία. Ο Ονούρ που εργάζεται σε τουρκική κατασκευαστική εταιρία περιγράφει την καθημερινότητά του ως εξής: «Πολλοί φίλοι μου έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία επειδή φοβούνται. Είναι δύσκολο να βγούμε έξω και να καταλάβουν οι ντόπιοι ότι είμαστε Τούρκοι (…) Ξαφνικά οι Ρώσοι ξέχασαν τις διακοπές τους στην Τουρκία, ότι τα ρούχα τους γίνονται στην Τουρκία, τα λαχανικά και τα τρόφιμά τους έρχονται από την Τουρκία. Οτιδήποτε προέρχεται από την
Τουρκία είναι βρώμικο ακόμη και οι Τούρκοι φίλοι τους «.
Το δικό τους  δράμα περνούν και όσοι θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία. H η Βιλντάν Σεσκινέρ επισκεπτόταν για πρώτη φορά τη Ρωσία και περίμενε να θαυμάσει από κοντά τα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Τελικά η 32χρονη συνελήφθη στο αεροδρόμιο Σερεμέτεβιο της Μόσχας. Την είχαν υπό κράτηση για 16 ώρες, την απείλησαν όπως καταγγέλλει και στην συνέχεια την απέλασαν, γιατί ήταν Τουρκάλα.
Η Σεσκινέρ είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια που ζει στη Ρουμανία, είχε προγραμματίσει να δώσει μία διάλεξη σε μια μικρή ομάδα φοιτητών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Ρωσία. Τελικά χρειάστηκε να την ακυρώσει, αφού το ταξίδι της τελείωσε στον έλεγχο των διαβατηρίων.
Από την αστυνομία της είπαν πως μπορούν να της επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, αφού δεν είχε κάνει κράτηση σε κάποιο ξενοδοχείο, ωστόσο της έκαναν σαφές πως ο πραγματικός λόγος της απαγόρευσης εισόδου ήταν το τουρκικό διαβατήριό της .
«Όταν με πήγαν στην αίθουσα των transit, είδα και άλλους Τούρκους πολίτες που περίμεναν να απελαθούν από τη Ρωσία. Κάποιοι από αυτούς ήταν εξαντλημένοι, αφού είχαν συμπληρώσει 48 ώρες αναμονής. Κάποιοι από αυτούς εργάζονταν στη Μόσχα και όπως μου είπαν έχουν αφήσει αρκετά προσωπικά αντικείμενα, τα οποία δεν γνώριζαν πότε και αν θα τα έπαιρναν πίσω. Άλλοι επισκέπτονται τις Ρωσίδες συζύγους ή φιλενάδες τους, αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία στο αεροδρόμια» αναφέρει στη Guardian.
Το παραλήρημα δεν έχει τέλος. Η ρωσική τηλεόραση προβάλλει εκπομπές που παρουσιάζουν την Τουρκία να επιθυμεί την ανοικοδόμηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γι αυτό το λόγο θέλει να προσαρτήσει την Κριμαία! Την ίδια στιγμή τα τουρκικά σίριαλ κόπηκαν ενώ και η λέξη τουρκικό έγινε ταμπού. Εστιατόριο στην όλη Σάρατοβ που είχε το όνομα τουρκικό το σκέπασε.

Ο Ορχάν Γκαζιγκίλ , εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα, υποστήριξε πως είχε γίνει δέκτης παραπόνων από Τούρκους πολίτες, οι οποίοι του διαμαρτύρονταν για συνεχείς και εξαντλητικούς ελέγχους σε επίσημα έγγραφα.
Υπενθυμίζεται πως η πρεσβεία έγινε στόχος και άγνωστη πέταξαν αυγά, μπογιές και πέτρες στην πρόσοψη του κτιρίου την περασμένη εβδομάδα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 80.000 Τούρκοι πολίτες που ζουν σήμερα στη Ρωσία.
Φυσικά τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, ο οποίοι όμως για ευνόητους λόγους δεν θέλουν να μιλήσουν και κρατούν την ανωνυμία τους.
Χθες ο Ρώσος υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα καλέσει όλους τους Ρώσους φοιτητές που σπουδάζουν σε τουρκικά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών να επιστρέψουν πίσω. Βέβαια το υπουργείο δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των Τούρκων φοιτητών που βρίσκονται στη Ρωσία. Ωστόσο ήδη υπάρχουν αναφορές για «προβλήματα» και ο φόβος έχει εγκατασταθεί στην τουρκική φοιτητική κοινότητα. Για παράδειγμα στο Βορονέζ πάντως ζητήθηκε σε φοιτητές από την Τουρκία να υπογράψουν έγγραφα πως εθελοντικά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Από την πλευρά της η Ένωση Τούρκων φοιτητών εξέδωσε ανακοίνωση με συμβουλές για το πως θα πρέπει να αντιδράσουν οι φοιτητές σε περίπτωση ελέγχου από τη ρωσική αστυνομία.
«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά και να δείχνουμε σεβασμό κατά τη διάρκεια ελέγχων από τους αστυνομικούς. Θα πρέπει να τους δείξουμε τι εστί τουρκική φιλοξενία. Ας υποδεχθούμε τους αστυνομικούς με ένα χαμόγελο και να τους προσφέρουμε, αν αυτό είναι δυνατό, ένα φλιτζάνι τούρκικο τσάι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου