Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ότι να ναι...Απέσυραν τη διάταξη για τις αποδείξεις!



Αποσύρθηκε προτού καν έρθει -μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε- η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών, που προέβλεπε ότι επανέρχεται -με αναδρομική ισχύ- η υποχρέωση για συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων για να δικαιούνται οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση μετά το κύμα αντιδράσεων από τα ΜΜΕ για την αιφνιδιαστική απόφαση.

Η διάταξη αυτή επρόκειτο να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα καθιστούσε υποχρεωτική και για το 2015 τη συγκέντρωση και προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ΔΕΝ υπήρχε πρόβλεψη για συλλογή αποδείξεων για το 2015, και η νέα διάταξη, που έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν το τέλος του έτους, θα είχε αναδρομική ισχύ, αιφνιδιάζοντας τους φορολογούμενους.

Με άλλα λόγια, εάν κάποιος φορολογούμενος δεν συνέλεξε αποδείξεις, διότι δεν είχε την υποχρέωση να το κάνει, τώρα θα βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς θα είχε την υποχρέωση να... ανακαλύψει αποδείξεις μέσα σε 20 μέρες!

Εάν ο φορολογούμενος δεν κατάφερνε να προσκομίσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος του, προκειμένου να έχει το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, τότε θα είχε πρόσθετο φόρο 22%!

Για παράδειγμα, για εισόδημα 10.000 ευρώ έπρεπε να μαζέψει αποδείξεις αξίας 1.000 ευρώ, διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 220 ευρώ.

Σύνδεση αφορολόγητου με τη χρήση καρτών


Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Διευκρινίζεται ότι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.
Μεταξύ άλλων, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται και διατάξεις που θα αφορούν τα ακόλουθα:
- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα θα μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φόρου Εισοδήματος έως τις 30/6.
- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες/γιαγιάδες σε εγγόνια.
- Η μεταφορά του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου