Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ουρές...αγωνίας έξω από τα Ειρηνοδικεία για τα κόκκινα δάνεια



Ατελείωτες ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από τα μεγαλύτερα  Ειρηνοδικεία της χώρας και σήμερα καθώς οι «κόκκινοι» δανειολήπτες σπεύδουν μαζικά να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες για να ενταχθούν στις παλιές διατάξεις του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς τα νέα δεδομένα που τίθενται σε ισχύ από το 2016 αλλάζουν άρδην τους όρους για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η σχετική προθεσμία λήγει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου με περισσότερα από 170.000 νοικοκυριά που έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία τους να σπεύδουν να προλάβουν τις παλιές
ρυθμίσεις.

Τον Δεκέμβριο κατά μέσο όρο καθημερινά 150 δανειολήπτες κατέθεταν αίτηση για να οριστεί δικάσιμος ρύθμισης του δανείου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον μήνα Νοέμβριο οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έφτασαν περίπου τις 250, δηλαδή κατά μέσο όρο δέκα την ημέρα, ενώ μόνο για την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν περίπου 400 αιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και των δανειστών δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα κόκκινα δάνεια για την πρώτη κατοικία, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί έκριση για την πώληση επιχειρηματικών δανείων σε distress funds, με τις αποφάσεις για τις ΜμΕ επιχειρήσεις και στεγαστικά να έχουν έχουν αναβληθεί για το Φλεβάρη και να εντάσσονται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.

Στις ατελείωτες ουρές έξω από τις τράπεζες έχει οδηγήσει και το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούν με επιστολές τους τους δανειολήπτες -και με δάνεια με καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, εφαρμόζοντας τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας - να προβούν σε διακανονισμό των οφειλών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου