Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Σε χαμηλό 12ετίας το πετρέλαιο - Εφτασε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι



Σε χαμηλό 12ετίας βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου το οποίο χθες έπεσε και κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2003, επηρεασμένο από την ανησυχία για τα υψηλά αποθέματα, τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας και το ισχυρό δολάριο.

Από τα μέσα του 2014 η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της αναταραχής στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν για περαιτέρω πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Σήμερα το αργό πετρέλαιο κινείται σήμερα με κέρδη, για πρώτη φορά μετά από οκτώ συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Ωστόσο, χθες, το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 97 σεντς ή 3,1% στα 30,44 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμο από την 1η Δεκεμβρίου του 2003 όπου το αργό έκλεισε στα 29,93 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε απώλειες 69 σεντς ή 2,2% στα 30,86 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμο του από την Απρίλιο του 2004.


Απολύσεις και περικοπές σε BP και Petrobras
Μια από τις επιπτώσεις της «βουτιάς» της τιμής του πετρελαίου ήταν και οι απολύσεις που έγιναν στη βρετανική BP και στη βραζιλιάνικη Petrobras.

Πιο αναλυτικά, η BP ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις της, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στη Βόρεια Θάλασσα, όπου περίπου 600 άτομα αναμένεται να χάσουν τις δουλειές τους.

Οι αντιδράσεις από τα συνδικάτα στη Βρετανία ήταν έντονες, ενώ οι εργαζόμενοι στη Βόρεια Θάλασσα εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για το τι θα συμβεί στην παγκόσμια οικονομία στο άμεσο μέλλον.

Οι περικοπές στις θέσεις εργασίας θα περιορίσουν τον αριθμό των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις της BP κατά 17% και σε λιγότερους από 20.000 και θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της στο Αζερμπαϊτζάν, στην Ανγκόλα και στον Κόλπο του Μεξικό, αν αναλογιστεί κανείς πως στα τέλη του 2014 ο όμιλος είχε 84.500 εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα η Petrobras, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προχωρά σε περικοπές της τάξεως του 25% από το πενταετές πρόγραμμα επενδύσεών της.

Η Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ  ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν σε πτώση του αργού πετρελαίου που θα ξεπεράσει το 7% αυτόν τον χρόνο -η πρώτη ετήσια πτώση από το 2008. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου