Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Παράταση για τα αυθαίρετα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου



Οκτάμηνη παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, έως τις 2 Οκτωβρίου 2016 θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ημερομηνία έχει συμφωνηθεί από τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και αναμένει την υπογραφή του δεύτερου μέσα στις επόμενες ημέρες για να τεθεί σε ισχύ.


Η παράταση δεν θα περιλαμβάνει σε αυτή τη φάση αλλαγές στο ύψος και τη διαδικασία καταβολής του προστίμου, όπως είχε αρχικά διαφανεί. Ωστόσο είναι στις προθέσεις του υπουργείου να υπάρξουν καταρχήν κάποιες διαφοροποιήσεις (λ.χ. χαμηλότερα πρόστιμα για ασθενείς κοινωνικές ομάδες, κλιμακωτή αύξηση του προστίμου μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας), ενδεχομένως και πριν τον Οκτώβριο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, καθώς στις «ελαφρύνσεις» χρειάζεται η συναίνεση του υπουργείου Οικονομικών, άρα και της τρόικας, τότε οι όποιες αλλαγές θα ενσωματωθούν σε ευρύτερο σχέδιο νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, το οποίο το υπουργείο επεξεργάζεται με σκοπό να καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση το καλοκαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ και παρατείνεται για πρώτη φορά είναι ο ν.4178/13, η καταληκτική ημερομηνία του οποίου είναι η Τρίτη 2 Φεβρουαρίου. Οι παρατάσεις στις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα δίνονται, χάρη σε παλαιότερη νομοθετική πρόβλεψη, με απλή υπουργική απόφαση και όχι νόμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο, στους δύο τελευταίες ρυθμίσεις για την αυθαίρετη δόμηση (ν.4014/11 και 4178/13) είχαν συνολικά ενταχθεί 902.961 αυθαίρετα, εκ των οποίων τα 293.358 είχαν ολοκληρώσει τη διαδικασία νομιμοποίησης.



kathimerini 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου