Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τα ρομπότ θα «κλέψουν» 5,1 εκατ. θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους έως το 2020!



Μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένης της χρήσης ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται να οδηγήσουν σε μια καθαρή απώλεια 5,1 εκατ. θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε 15 μεγάλες οικονομίες (που αντιστοιχούν στο 65% του συνολικού εργατικού δυναμικού του κόσμου) σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) με θέμα «Το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας».
Η πρόβλεψη του WEF κάνει λόγο για συνολική απώλεια 7,1 εκατ. θέσεων εργασίας, που θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη δημιουργία 2 εκατ. νέων θέσεων.

Η μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις που απορρέουν από τις σύγχρονες τεχνολογίες που αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ενέργειες που εκτελούνται από τον άνθρωπο, από τον τομέα της μεταποίησης μέχρι εκείνον της ιατρικής φροντίδας. Τα δυο τρίτα των απωλειών θέσεων εργασίας εξαιτίας των νέων τεχνολογιών θα αφορούν τον διοικητικό τομέα, αφού έξυπνα μηχανήματα αναλαμβάνουν τα πιο κοινά καθημερινά καθήκοντα.
Η έκθεση υποστηρίζει πως θα εξαφανιστούν θέσεις σε όλες τις βιομηχανίεςμε τις μεγαλύτερες απώλειες να αναμένονται στον κλάδο της ιατρικής φροντίδας λόγω της εμφάνισης της τηλεϊατρικής. Ακολουθούν οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οι γυναίκες αποτελούν την κοινωνική ομάδα που θα πληγεί περισσότερο, αφού η εργασία τους συχνά περιορίζεται σε τομείς χαμηλής ανάπτυξης ή κλάδους που παρακμάζουν, όπως είναι οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και διοικητικοί ρόλοι.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου