Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Φθηνή γη σε αγρότες-κτηνοτρόφους



Σχέδιο για την παραχώρηση αγροτικής γης του Δημοσίου θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση με τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης της γεωργικής γης, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις.
Το σχέδιο που έχει επεξεργασθεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει την ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων ώστε να είναι βιώσιμες, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι ομάδες παραγωγών και θα ακολουθούν σε
σειρά οι κατ' επάγγελμα αγρότες, οι νέοι αγρότες και ιδιώτες με ανώτατο όριο ηλικίας τα 55 έτη.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή των ενδιαφερομένων θα αποτελεί η εντοπιότητα. Οι ομάδες ή οι μεμονωμένοι αγρότες που θα κάνουν αίτηση για ενοικίαση αγροτικής έκτασης θα πρέπει να ανήκουν στους όμορους δήμους. Από κει και πέρα ρόλο στην τελική επιλογή των ενδιαφερομένων -την ευθύνη για την οποία θα έχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- θα παίζει η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα οργανώνει ο ΕΛΓΟ, ενώ το τίμημα της μακροχρόνιας μίσθωσης θα αναπροσαρμόζεται με βάση τις επιδόσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οσο αυξάνονται οι επιδόσεις τόσο θα μειώνονται τα μισθώματα, έτσι ώστε οι κάτοχοι των εκτάσεων να έχουν κίνητρο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους
Η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να δώσει άμεσα στο σχέδιο αυτό νομική υπόσταση, ενέταξε άρθρο στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς που αφορά στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διαχείριση ακινήτων, γαιών, εξοπλισμών και προϊόντων » (ΔΙΑΓΕΠ Α.Ε.).
Η καταγραφή της περιουσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε:
- Περισσότερα από 670.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων
- 75.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει το υπουργείο στη διάθεσή του, υπάρχουν περί τα 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, για τα οποία θα αναζητηθεί λύση με νομιμοποίησή τους έναντι τιμήματος, και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων που θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.
Μπορεί η αρχική πρόθεση της ηγεσίας να ήταν η αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων του αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων της γεωργικής γης και των ανενεργών μεταποιητικών μονάδων, με απώτερο σκοπό την ίδρυση Τράπεζας Γης και Ακινήτων για την παραχώρησή τους σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ωστόσο το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει πιο σύνθετο χαρακτήρα, με πολλαπλά οφέλη για τους οργανωμένους αγρότες.
Η αξιοποίηση της περιουσίας για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας θα βασίζεται -σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- σε τρεις πυλώνες:
- Να δίνονται γεωργικές εκτάσεις με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης
- Να μπορούν να αποτελέσουν εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση (διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας) και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα
- Να υπάρξει λύση με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων αποφέροντας έσοδα στο Δημόσιο.
Για παράδειγμα, στην περιοχή της λίμνης Κάρλας στη Θεσσαλία υπάρχουν περί τα 30.000 στρέμματα γεωργικής γης που ανήκουν στο Δημόσιο και στο πλαίσιο της στήριξης των κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, μπορούν να παραχωρηθούν οι εκτάσεις αυτές για την καλλιέργεια ζωοτροφών με σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής.
Επιπλέον, οι παραγωγοί που εντάσσονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, όπως είναι π.χ. τα σχέδια βελτίωσης, θα μπορούν να αποκτήσουν εκτάσεις είτε προς άμεση εκμετάλλευση για τη στήριξη του επενδυτικού τους σχεδίου, είτε ακόμη με σκοπό οι εκτάσεις αυτές να αποτελέσουν εγγυήσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση των επενδύσεών τους.
Παράλληλα, όμως, υπάρχουν επαφές με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με άλλους φορείς που κατέχουν, πιθανόν, αντίστοιχη περιουσία, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν κι αυτοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου