Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Νέο κύμα κακοκαιρίας από την Κυριακή



Πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε πολλές περιοχές της χώρας καθώ τη θέση των χιονοπτώσεων πήρε η κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σε πολλές περιοχές σημειώνεται ολικός παγετός. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιόνισε ακόμα και στη Μυτιλήνη, τη Νάξο και στη Σχοινούσα. Σύμφωνα με το Kozani Life οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν:


-8,6 στην Κοζάνη,
-12,8 στην Πτολεμαΐδα,
-15,9 στα Γρεβενά,
-9,7 στην Καστοριά.

Νέο κύμα χιονιά
Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από την Κυριακή το οποίο σταδιακά –και μέχρι τη Δευτέρα – θα έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Χιόνια αναμένεται να πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Η ΕΜΥ προβλέπει επίσης, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα εκδηλωθούν στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο.
Σταδιακά θα μεταφερθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι στα πελάγη αναμένεται να φτάσουν στα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ! Στα κεντρικά και νότια, η θερμοκρασία προβλέπεται να σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα κεντρικά και νότια.
Τη Δευτέρα, άστατος προβλέπεται ο καιρός με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα. Τα χιόνια θα εξακολουθήσουν στα κεντρικά και βόρεια, ορεινά και ημιορεινά. Μάλιστα, τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Στα πελάγη οι άνεμοι τοπικά θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογο μεταβολή.
Την Τρίτη των Θεοφανείων (06/01/2015) και την Τετάρτη (07/01/2015) στην ανατολική και νότια χώρα θα επικρατήσουν νεφώσεις, με χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένων και των πεδινών.
Η ΕΜΥ σημειώνει ότι τα φαινόμενα κατά τόπους αναμένονται ισχυρά, ενώ δεν αποκλείεται χιονοπτώσεις να σημειωθούν -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα- ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, τις βραδινές ώρες της Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς, ενώ πιο νότια θα φτάσει τους 8 με 9.
Την κατάσταση θα κάνουν ακόμα δυσκολότεροι οι ισχυροί βοριάδες, που θα έχουν ένταση 7 με 8 μποφόρ.
Το κύμα κακοκαιρίας θα διατηρηθεί μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα, αν και ειδικά στις Κυκλάδες και την Κρήτη τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν μετά το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου