Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό με "πρώτη φορά Αριστερά".Όλοι σ'ένα ταμείο και βαρύ τσεκούρι στις συντάξεις.



Τα βάρη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης φαίνεται ότι πέφτουν στους νέους συνταξιούχους και τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις συντάξεις που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους αρχηγούς των κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες , στην πρόταση περιλαμβάνονται:
- Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται
ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ
- Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δω και στο εξής. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς» έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.

- Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.

- Η μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα) 

- Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επανυπολογισμός του συνόλου των συντάξεων σε ατομική βάση όπως περιέγραφε ο κ. Κατρούγκαλος θεωρείται αδύνατος.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες δεν είναι ακόμα γνωστό αν γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει αμείωτες τις κύριες συντάξεις μεταφέροντας το βάρος σε όσους βγουν τώρα στη σύνταξη.

Συντελεστές αναπλήρωσης

Συντελεστές αναπλήρωσης από 0,8% έως 2%, κλιμακωτά, ανά επιμέρους ασφαλιστική περίοδο προβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

 Στο σχέδιο νόμου, τα ποσοστά αναπλήρωσης “χτίζονται” με βάση συντελεστές που  για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%.

Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια 1,16%, από 24 έως 27 1,29%, από 27 έως 30 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου