Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.



Η αναβίωση των σκηνών του περασμένου καλοκαιριού φαίνεται πως έρχεται όλο και πιο κοντά. Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά βρίσκεται σε πανικό και ανέτοιμη να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις, ενώ την ίδια στιγμή, οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας δοκιμάζονται σκληρά. Μάλιστα, όλα αυτά σε συνδυασμό με την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη ευνοούν τις συνθήκες για πολιτικές εξελίξεις.Αυτή τη φορά η εμπλοκή προκύπτει για το ασφαλιστικό και τις περικοπές των συντάξεων. Οι δανειστές και κυρίως το
ΔΝΤ επιμένουν να γίνουν περικοπές και στις κύριες κάτι που δεν μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση καθώς θα έχει πατήσει ακόμα μία κόκκινη γραμμή της. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό την οποία εκπόνησε το υπουργείο Εργασίας όχι μετατράπηκε σε… κουρελόχαρτο αλλά επιστράφηκε.

Έκτακτη συνέντευξη από Τσακαλώτο
Έτσι, η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να περάσει στην αντεπίθεση αποφασίστηκε -κατά τη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή υπό τον ίδιο και παρουσία των κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργου Σταθάκη και Γιώργου Κατρούγκαλου- ο υπουργός Οικονομικών να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Εκεί, ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την αξιολόγηση, το ασφαλιστικό και κυρίως για το ρόλο που θα έχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα.
Όπως είπε λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να είναι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Κατανοούμε ότι το ΔΝΤ έχει βάλει ψηλά τον πήχη για το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό» είπε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας «είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση προκειμένου να βρεθεί λύση».
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έριξε -φωτογραφίζοντας και τα ΜΜΕ- το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στο ΔΝΤ σχετικά με τις διαρροές σχετικά με την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Θέλουμε το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν αυτές οι διαρροές είναι δικές τους. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε διαπραγματεύσεις μέσω διαρροών. Για εμάς είναι σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει εάν τα περί απόρριψης του ασφαλιστικού είναι επίσημα. Διαφορετικά να τα διαψεύσει» είπε σε έντονο ύφος ο κ. Τσακαλώτος. «Είμαστε έτοιμοι με καλή θέληση να συζητήσουμε και το δημοσιονομικό. Ξέρουμε ότι το άγχος του ΔΝΤ είναι να βγαίνουν οι αριθμοί» επεσήμανε ο ίδιος προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει κάποια επίσημη ενημέρωση για ενστάσεις ή απόρριψη του ασφαλιστικού.

Το Μαξίμου άδειασε τον Κατρούγκαλο
Στο μεταξύ το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησε σε «άδειασμα» του υπουργού Εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξη που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το ασφαλιστικό και τις διαπραγματεύσεις ο συναρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος απουσίαζε. Έτσι στις ερωτήσεις για το ασφαλιστικό απαντούσε ο υπουργός Οικονομικών.
Αντιθέτως, όμως, στο πάνελ καθόταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κάτι που ερμηνεύθηκε ως μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Το χαρτί των πρόωρων εκλογών
Και αυτή τη φορά ωστόσο η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Οι δανειστές δεν έχουν λόγο να βιάζονται σε αντίθετη με την ελληνική κυβέρνηση που πλέον έχει αρχίσει να πιέζεται κυρίως γιατί με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έπειτα από αρκετό καιρό απέκτησε αντίπαλο. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου για πρώτη φορά η γαλάζια παράταξη πέρασε μπροστά.
Έτσι, πολιτικοί αναλυτές που έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να πετάξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου