Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μπλόκα οργής.Χωρίς προηγούμενο η μαζική συμμετοχή αγροτών στην Πέλλα.



Tην άποψη ότι ο Γ. Κατρούγκαλος δεν έθεσε κάτι καινούργιο στο τραπέζι εκφράζουν οι αγρότες, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, αξιώνοντας κατ' ιδίαν συνάντηση με τον τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, σε κεντρικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου βρίσκονταν παρατεταγμένα 15.000 τρακτέρ, ενώ χιλιάδες αγρότες είναι αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αλλαγές που σχεδιάζει
.

Κεντρικά σημεία των μπλόκων είναι τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία, τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, ο Προμαχώνας και τα Φάρσαλα. Παράλληλα, αγρότες θα αποκλείσουν τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια.

Ήδη έχουν αποφασίσει συχνότερους, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας, αποκλεισμούς των σημείων στα οποία έχουν στήσει τα μπλόκα τους, αποφάσισαν οι αγρότες, με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κτηνοτρόφων έδειξαν έμπρακτα σε πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλοι επαγγελματικοί φορείς.

Από την προσεχή Κυριακή στα αγροτικά μπλόκα θα βρίσκονται και φορτηγατζήδες και νταλικέρηδες, ενώ τα εμπορικά καταστήματα σε διάφορους νομούς των προαναφερόμενων περιοχών, εξετάζουν να κατεβάσουν τα ρολά την ημέρα του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 28/1, ημέρα εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης Agrotica.

Έκλεισαν τα Τέμπη

Το μεσημέρι εκατοντάδες αγρότες βρέθηκαν στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ, στο μπλόκο των Τεμπών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο αριθμός τους ξεπερνάει τους 500, ενώ προς ενίσχυση έχουν φθάσει αγροτικά με μαύρες σημαίες από τις δυσπρόσιτες περιοχές, καθώς και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ενώνουν τις φωνές με τους υπολοίπους.

Επίσης, συμβολικά έχουν γυρίσει κάθετα μερικά τρακτέρ.

Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη από τη Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου των Τεμπών, είχε διάρκεια δύο ωρών.
Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στο αυριανό κάλεσμα που έχουν απευθύνει οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προς τους εκπροσώπους των λοιπών μπλόκων να προσέλθουν στην Κοιλάδα προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να συντονίσουν τις ενέργειές τους.
Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού για την επίλυση των ζητημάτων τους και διάλογο από μηδενική βάση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας στα Τέμπη, εκπρόσωποι του μπλόκου αναχώρησαν για την Κουλούρα, την Αλεξάνδρεια και τα Μάλγαρα, προκειμένου να δώσουν εκεί συμβολικά το «παρών» εκπροσωπώντας το μπλόκο τους.

Βόρεια Ελλάδα
Στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, ενώ το μπλόκο ενδυναμώνεται διαρκώς και ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Σήμερα πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών και επιδόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στα γραφεία βουλευτών του Σύριζα.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά.
Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα.
Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Πεστριτσίου.

Στο Νομό Πέλλας, έχουν στηθεί τρία μπλόκα συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί το σημείο που θα ενωθούν. Σήμερα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά - Έδεσσα στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν την γέφυρα στα Σέρβια στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών - Έδεσσας.
Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα, είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένα στο τι μέλει γενέσθαι σε πανελλαδικό επίπεδο.
Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και κλείνουν συμβολικά το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για όχι περισσότερο από δύο ώρες.
Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ και λίγο πιο κάτω στον κόμβο της Κουλούρας, έχει στηθεί δύναμη άνω των 750 τρακτέρ.
Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων. Πραγματοποιήθηκε και συμβολικός αποκλεισμός μισής ώρας.


"Στόχος μας δεν είναι τα υπεράριθμα μπλόκα. Επιδιώκουμε λίγα, σε κομβικά σημεία και δυνατά", επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, επισημαίνοντας "δεν αποκλείεται από σήμερα κιόλας να προχωρήσουμε και σε αποκλεισμό του οδοστρώματος".

Συχνότερους και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς περιλαμβάνει το μενού του μπλόκου που έχει στηθεί στα διόδια των Μαλγάρων με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αχιλλέα Καμπούρη να υπογραμμίζει "εμείς 12-2 θα κλείσουμε τα διόδια και από την Κυριακή θα έχουμε στο πλευρό μας και τους αυτοκινητιστές -νταλικιέρηδες και φορτηγατζήδες".

Πορεία επιστημόνων και αγροτών



Λαμία

Έκλεισαν για μία ώρα το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία, οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στο 209 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης, με περίπου 250 τρακτέρ.

Συνολικά, στη Φθιώτιδα βρίσκονται, σε διάφορα σημεία, περισσότερα από 600 τρακτέρ, τα οποία οι συνδικαλιστές προσπαθούν να μεταφέρουν, έως την Κυριακή, στον κόμβο της Ανθήλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλόκο.

Μέχρι στιγμής, εκτός από τα 250 στον κόμβο της Ανθήλης, υπάρχουν 120 τρακτέρ στο 43ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού, στην περιοχή Δρούγος, 80 έξω από την πόλη του Δομοκού, 50 στο λιμάνι της Στυλίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν αυτά στην Ανθήλη και 100 τρακτέρ στον κόμβο στις Λιβανάτες, στο 140 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.

Επίσης συγκεντρώνονται περίπου 60 τρακτέρ στην περιοχή του Μώλου, κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας.
Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, θα κλείνει κάθε μεσημέρι στις 12:00 για περίπου μία ώρα. Από τη Δευτέρα αναμένεται να πάρουν νέες αποφάσεις.


Μεσσηνία
«Επί ποδός πολέμου» βρίσκονται όλοι οι μεσσηνιακοί αγροτικοί σύλλογοι, με προσυγκεντρώσεις που οργανώνουν σήμερα και αύριο στις κεντρικές πλατείες των κωμοπόλεων του νομού, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για ενιαία παμμεσηνιακή κινητοποίηση.
Την Κυριακή το πρωί, οι αγρότες θα συναντηθούν στην πλατεία της Μεσσήνης, όπου θα λάβουν αποφάσεις, σχετικά με τον τρόπο που θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Ήδη, στη Μεσσήνη τα μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου έχουν παρατάξει περίπου 50 τρακτέρ πέριξ της πλατείας, ενώ σήμερα το απόγευμα αντιπροσωπεία τους θα επισκεφθεί τους αγρότες του Μελιγαλά, προκειμένου να ζητήσει τη συμμετοχή τους στο παμεσσηνιακό αγροτικό μέτωπο.


Αιτωλοακαρνανία
Την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου κοντά στο Αιτωλικό, απέκλεισαν αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Τάκης Μολώνης, οι αγρότες παρέταξαν εκατοντάδες τρακτέρ και ο αποκλεισμός του δρόμου είχε συμβολικό χαρακτήρα, αφού θα δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα.
Όπως προσέθεσε ο Τάκης Μολώνης, «είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στα μπλόκα, μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα που έχει εξαγγείλει».


Κρήτη
Στον αποκλεισμό του κόμβου στην είσοδο των Αρχανών Ηρακλείου προχωρούν αύριο, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 09:00, αγρότες από την ευρύτερη περιοχή, σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις συναδέλφων τους από όλη την Ελλάδα.
Οι αγρότες των Αρχανών και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι αναμένεται να κλείσουν τον κόμβο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, τονίζουν ότι με την κινητοποίηση αντιδρούν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία, όπως αναφέρουν, εάν εφαρμοσθούν θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στους αγρότες της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου